Τα ρούχα πάντα λέγανε μια ιστορία για αυτόν που τα φοράει.

Τώρα, μπορούν να πουν μια ακόμα καλύτερη ιστορία.

Στις 24 Απριλίου του 2013, 1133 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το εργοστάσιο του συγκροτήματος Rana Plaza κατέρρευσε στην Ντάκα του Μπαγκλαντές. Περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αυτό το τραγικό ατύχημα θύμισε στον κόσμο ότι άνθρωποι σε άλλα σημεία του κόσμου καθημερινά υποφέρουν ως αποτέλεσμα της εφοδιαστικής μας αλυσίδας στην μόδα. Έτσι, τρεις μήνες αργότερα, ξεκίνησε το κίνημα του Fashion Revolution Day, με την συμμετοχή σχεδιαστών, brands, ακαδημαϊκών, συγγραφέων, επιχειρηματιών και κυβερνητικών από όλο τον κόσμο, με σκοπό την μεταρρύθμιση της αλυσίδας παραγωγής της μόδας.

Πέρυσι, στις 24 Απριλίου, στην πρώτη επέτειο της καταστροφής στο Rana Plaza, ξεκίνησε η επανάσταση μας παγκοσμίως με ένα κύριο event με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όσου περισσότερου κόσμου ήταν δυνατό.

Θέσαμε μια απλή ερώτηση: Ποιος φτιάχνει τα ρούχα σου; 

Ζητήθηκε από κάθε άτομο που συμμετείχε στην Fashion Revolution Day να συνεισφέρει, φορώντας ένα ρούχο από μέσα προς τα έξω, και μετά να το φωτογραφίσει και να το μοιραστεί στα social media με hashtag #insideout .

Το αντίκτυπο της περσινής αυτής εκστρατείας ήταν συντριπτικό, με συμμετοχή 62 χωρών, προσέγγιση ανθρώπων μέσω PR που ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια, 6.6 εκατομμύρια χτυπήματα στο google και το #insideout να γίνεται #1 trending topic παγκοσμίως στο twitter.

Η πρωτοπόρος του Upcyling, Orsola de Castro δηλώνει:

 «Με μια απλή χειρονομία #insideout θέλουμε να ρωτήσετε «Ποιος έφτιαξε τα ρούχα σας;» Αυτή η ενέργεια θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φανταστούν την «κλωστή» από ένα ρούχο που συνδέει μαζί με τον μηχανουργό που το έραψε μέχρι και τον αγρότη που καλλιέργησε το βαμβάκι από όπου φτιάχτηκε.

Φέτος, την ίδια ημερομηνία, 24 Απριλίου του 2015, η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά ενεργό συμμετοχή, και καλεί τους πολίτες της να αναρωτηθούν τι συμβαίνει πίσω από τα λαμπερά φώτα της μόδας.

Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου; who made my clothes;

«Ζητάμε λοιπόν, από κάθε άτομο που συμμετέχει στην Fashion Revolution Day, να βοηθήσει, βάζοντας τα ρούχα του ανάποδα, και ανεβάζοντας φωτογραφίες σε social media, ρωτώντας «Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;» Να γίνετε πρέσβεις του Fashion Revolution διαδίδοντας το κίνημα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Πάρε μέρος στην επανάσταση: #FashRevGR #FashRev #whomademyclothes

Με αυτό τον τρόπο, όλοι, όπου και να είναι, όποιοι και να είναι και ότι και να φοράνε- μπορούν να δείξουν την υποστήριξή τους προς την ύπαρξη διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα της μόδας και τις διασυνδέσεις μας με αυτήν.

Η Ημέρα της Επανάστασης της Μόδας υπόσχεται να γίνει μια από τις αληθινά παγκόσμιες εκστρατείες που έχουν αναδυθεί σε αυτόν τον αιώνα» λέει ο Baroness Young of Hornsey που έστησε την ομάδα All-Party Parliamentary Group που ασχολείται με θέματα Ηθικής και Αειφορίας στην μόδα.

«Βοηθήστε μας να κάνουμε την Ημέρα Επανάστασης της Μόδας μια παγκόσμια προσθήκη στο ημερολόγιο για να γιορτάσουμε την μόδα σε μια δύναμη που ενισχύει το καλό».