Μπορεί να σου φαίνεται αστείο το θέαμα του σκύλου σου που σέρνει τον πισινό του στο έδαφος ή στο πάτωμα του σπιτιού. Όμως αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πάντα αθώα. Ποια σημάδια πρέπει να σε θορυβήσουν, στέλνοντάς σε στον ειδικό;

Τι μπορεί να φταίει

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο ο σκύλος σου προσπαθεί να ξυστεί επειδή πονάει ή έχει φαγούρα. Η πιο κοινή αιτία είναι κάποια λοίμωξη ή απόφραξη στους πρωκτικούς αδένες.

Οι πρωκτικοί αδένες είναι δύο μικροί σάκοι στην περιοχή του πρωκτού που, σε έναν υγιή σκύλο, εκκρίνουν ένα υγρό με μια χαρακτηριστική μυρωδιά την ώρα της αφόδευσης (πιθανότατα για να σημαδέψει το ζώο την περιοχή του). Όταν όμως αυτοί οι σάκοι αναπτύσσουν φλεγμονή, το υγρό δεν βρίσκει διέξοδο, αρχίζει να συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αδένων και μπορεί να μολυνθεί.

Άλλα πιθανά αίτια που κάνουν ένα σκύλο να σέρνει τον πισινό του στο έδαφος είναι εντερικά παράσιτα (ιδιαίτερα η ταινία), τραυματισμοί, αλλεργίες, αλλά και όγκοι στη γύρω περιοχή. Ένα ζώο με προβλήματα υγείας ενδεχομένως, παράλληλα, να γλείφει επίμονα τον πισινό του.

Πότε να τον πας στον ειδικό

Αν παρατηρείς αυτή τη συμπεριφορά μία στις τόσες, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. «Εξαρτάται από το πόσο συχνά συμβαίνει και πόσο έντονα φαίνεται να επηρεάζεται το ζώο από αυτό» επιβεβαιώνει η Αμερικανίδα κτηνίατρος Cynthia Karsten, DVM. «Κάποιες φορές, δεν είναι τίποτα πιο σοβαρό από μια φαγούρα».

Μπορείς ακόμα να δοκιμάσεις να καθαρίσεις την περιοχή με ένα ήπιο σαμπουάν και μαλακό σφουγγάρι, ξεπλένοντας καλά το σαπούνι και σκουπίζοντας την περιοχή με καθαρή πετσέτα.

Ωστόσο, αν ο σκύλος σου σέρνει τον πισινό του στο πάτωμα πάνω από μία φορά την ημέρα ή αν αυτή η συμπεριφορά παρατείνεται για περισσότερες από μία με δύο μέρες, καλό είναι να τον δει ο κτηνίατρος. Αυτός, αν το κρίνει απαραίτητο, θα εξετάσει την περιοχή ελέγχοντας τυχόν σημάδια φλεγμονής ή μόλυνσης. Ίσως επίσης κάνει μια εξέταση κοπράνων, να δει αν υπάρχουν εντερικά παράσιτα. «Σε περίπτωση που αυτό το τεστ βγει θετικό, ο κτηνίατρος θα χορηγήσει ένα παρασιτοκτόνο φάρμακο για να ανακουφίσει το σκύλο σας» προσθέτει η ειδικός.

Αν, από την άλλη, οι πρωκτικοί αδένες φαίνονται γεμάτοι υγρό και μπλοκαρισμένοι, ίσως χρειαστεί ο κτηνίατρος να ναρκώσει το σκύλο και να τους καθαρίσει. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, μπορεί, τέλος, να συστηθεί αφαίρεση των πρωκτικών αδένων.