Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Τι συμβαίνει όμως όταν σε μια οικογένεια που έχει ένα σκύλο ως κατοικίδιο έρχεται ένα νέο μέλος, και πόσο μάλλον ένα μωρό;

Όσο καλά κι αν ξέρετε τις συμπεριφορές του σκύλου σας και να λέτε σε όλους
“ο δικός μου σκύλος είναι πολύ φιλικός με όλους, δεν έχει δαγκώσει ποτέ κανέναν”, οφείλετε να είστε παρόντες και να ελέγχετε την κατάσταση ούτως ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Το ζητούμενο ωστόσο, δεν είναι να ζείτε σε μια διαρκή επιτήρηση, αλλά να καταφέρετε να συμφιλιώσετε τα δυο μέλη της οικογένειας σας αρμονικά.

Τα βήματα συμφιλίωσης όταν έχετε ένα νεογέννητο σπίτι είναι πολύ σημαντικά για την πρώτη γνωριμία τους. Επιτρέψτε στο σκύλο να έρθει σε άμεση οπτική επαφή με το μωρό, με προϋπόθεση πάντα τη δική σας παρουσία. Αν ο σκύλος σας προσπαθήσει να το μυρίσει, μη φοβηθείτε και το αποτρέψετε, αλλά αφήστε να το κάνει ήρεμα και ελεγχόμενα.

Όσο μεγαλώνει το παιδί σίγουρα οι σχέσεις του με το σκύλο θα είναι πιο καλές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως το δάγκωμα του σκύλου είναι αδιανόητο. Συμβουλέψτε και δείξτε στο παιδί σας πώς να είναι ευγενικό απέναντι στο σκύλο χωρίς να του τραβάει για παράδειγμα τα αυτιά, το λουρί που είναι δεμένα στο λαιμό του, να το σπρώχνει ή να το χτυπάει. Τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να δημιουργήσουν δυσαρέσκεια στο κατοικίδιο σας και να στραφεί σε μια αμυντική κίνηση, όπως το δάγκωμα που μόνο κλάματα και φωνές θα δημιουργήσει.

Σαφώς βέβαια, θα πρέπει να έχει προηγηθεί και η δέουσα εκπαίδευση του σκύλου. Θέλετε να υπάρχει ένα κατοικίδιο στο χώρο που να είναι υπάκουο στις εντολές σας. Η υπακοή του μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα δυσάρεστα γεγονότα, αφού θα ακολουθεί πιστά όταν του λέτε «σήκω», «κάτσε», «πέτα το» ή «έλα». Έτσι, θα είστε σίγουροι πως το σκυλί σας θα υπακούσει αν του πείτε να σταματήσει και να κάτσει την ώρα που το παιχνίδι με το παιδί μπορεί να γίνει πιο επιθετικό απ’ ότι θέλετε ή αν κρίνετε ότι ξεπερνιούνται τα όρια.

Αν δείτε ότι ο σκύλος και το παιδί παίζουν και συνυπάρχουν ευχάριστα, τότε σίγουρα μπορείτε να επιβραβεύσετε και τους δυο για τη συμπεριφορά τους, για να γνωρίζουν πως έχουν κάνει κάτι σωστό.

Υπάρχουν ωστόσο στιγμές που τα δυο μέλη του σπιτιού πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστά μέρη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η στιγμή που ένα σκύλος κοιμάται, τρώει, ή είναι άρρωστος.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να δείτε το σκύλο σας να παίζει με ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα το παιδί σας να προσπαθεί να το διεκδικήσει. Είναι προτιμότερο να συζητήσετε από πριν με το παιδί σας ότι αν βρεθεί αντιμέτωπο με μια τέτοια κατάσταση, καλύτερα να φωνάξει εσάς, τους γονείς του και όχι να τραβήξει ή να προσπαθήσει να πάρει από το σκύλο το αντικείμενο που θέλει. Αν προσπαθήσει να το πάρει μόνο του υπάρχει η πιθανότητα να κάνει κάποια κίνηση που να δυσαρεστήσει το κατοικίδιο και να στραφεί σε μια συμπεριφορά που θα ενοχλήσει το παιδί.

Η σχέση παιδιού και σκύλου μπορεί να εξελιχθεί εύκολα σε μια φίλια που θα μετράει χρόνια, αρκεί να χτιστεί από την αρχή σε γερά θεμέλια.