Σύμφωνα με την έρευνα της κοινωνιολόγου Arielle Kuperberg από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, «η κοινή συμβίωση πριν από το γάμο δεν ευθύνεται για τους χωρισμούς».

Η ίδια αποφάσισε να συγκρίνει τις σχέσεις των ζευγαριών βασιζόμενη στη διάρκεια που αυτά έμεναν μαζί πριν από το γάμο, αντί στην ηλικία τους όταν αποφάσισαν να συγκατοικήσουν.

Μιλώντας στο Live Science, η Kuperberg εξήγησε, ότι χρησιμοποίησε τρία σετ δεδομένων (από το 1996, το 2002 και το 2006), τα οποία συγκέντρωσε από την έρευνα που διεξήγαγε η αμερικανική κυβέρνηση γύρω από θέματα οικογενειακής ανάπτυξης (National Survey of Family Growth) και συνέκρινε τις πληροφορίες για περισσότερους από 7.000 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν παντρευτεί τουλάχιστον μία φορά.

Κοιτώντας συγκεκριμένα τη χρονική στιγμή που τα ζευγάρια μετακόμιζαν κάτω από την ίδια στέγη και το πότε και αν έπαιρναν διαζύγιο, η κοινωνιολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στα ποσοστά διαζυγίων στη χώρα και τη συγκατοίκηση πριν από το γάμο.

Τα ευρήματά της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι η συγκατοίκηση επηρεάζει την έκβαση ενός γάμου και οδηγεί σε διαζύγιο, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ζευγάρια «καταλήγουν να παντρεύονται λόγω συνήθειας».