Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο βασικότερος λόγος που μια γυναίκα απιστεί είναι γιατί νιώθει ότι έχει χαθεί πλέον το συναίσθημα και η επικοινωνία στην σχέση της. Επειδή το συναισθηματικό κομμάτι παίζει ουσιαστικό ρόλο όπως και η σταθερότητα επίσης, η γυναίκα είναι επιρρεπής στην δημιουργία μιας παράλληλης σχέσης. Ένας άλλος λόγος είναι για να ζήσουν μια περιπέτεια που θα τους βγάλει από την καθημερινή τους ρουτίνα.

Τα άτομα που δημιουργούν παράλληλες σχέσεις, έχουν απογοητευθεί και αποξενωθεί από τον σύντροφό τους και ψάχνουν τον έρωτα, το συναίσθημα, αλλού. Δεν χωρίζουν όμως, καθώς είναι εξαρτημένοι, όχι από τον σύντροφό τους, αλλά από την αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας που η επίσημη σχέση, τους προσφέρει απέναντι στην μοναξιά και την αβεβαιότητα. Επίσης πολλοί άνθρωποι, όταν βρίσκονται σε φάση χωρισμού με τον σύντροφό τους, βρίσκουν κάποιον άλλο άνθρωπο, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την μοναξιά.

Ένα ακόμα κίνητρο που μπορεί να ωθήσει στην απιστία είναι ο φόβος της απώλειας της αυτονομίας και ο φόβος της ισοπέδωσης της προσωπικότητας. Τα άτομα αυτά απιστούν, προσπαθώντας να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι διατηρούν την αυτοδιάθεση και προσωπική τους ελευθερία.Σίγουρα η απιστία αποτελεί μια σχετικά εύκολη λύση, την λύση της «φυγής» από τα προβλήματα της σχέσης.

Καλό θα ήταν όμως να κατανοήσετε πως η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αψυχολόγητη, ή ξαφνική, αλλά αποτελεί προϊόν συναισθηματικών προβλημάτων που το άτομο αντιμετωπίζει.