Καθημερινά στο Facebook ανεβαίνουν περισσότερες από 100 εκατ. φωτογραφίες προφίλ. Μπορούν άραγε αυτές να κάνουν τους άλλους να μας δουν με άλλα μάτια; Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι λένε…ναι.

Οι φωτογραφίες προφίλ στο Facebook είναι οι πρώτες που εμφανίζονται στη σελίδα του και είναι ορατές σε όλους τους χρήστες ανεξάρτητα αν είναι «φίλοι» ή όχι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι στην Αμερική διαπίστωσαν πως όσων χρηστών οι φωτογραφίες προφίλ φανέρωναν κάτι περισσότερο για την κοινωνική τους κατάσταση και συγκέντρωναν πολλά θετικά σχόλια, επηρέαζαν σημαντικά την εικόνα που σχημάτιζαν οι επισκέπτες τους προφίλ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως εμπιστευόμαστε σε μεγαλύτερο βαθμό τις πληροφορίες που έχει επεξεργαστεί και αξιολογήσει κάποιος άλλος πρώτα, από ό,τι την προσωπική μας κρίση.

Με άλλα λόγια γνώμη των άλλων ανθρώπων έχει μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα από τη δική μας αλλά και από τον ίδιο των άνθρωπο για τον οποίο σχηματίζεται. Για τη συγκεκριμένη έρευνα, ο επικεφαλής έδειξε σε περισσότερους από εκατό φοιτητές διαφορετικές φωτογραφίες προφίλ του ίδιου ανθρώπου με διαφορετικό θέμα (π.χ. ντυμένος αθλητής, πάνω σε σκάφος, σε εξωτικό ταξίδι) αλλά και σχόλια.

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, αυτό που ήθελε να αποδείξει είναι πόσο σημαντικό είναι για όλους τους χρήστες του Facebook να επιλέγουν τη σωστή φωτό ώστε να παρουσιάζονται σωστά στο κοινό τους.