Η διαδρομή ενός χωρισμού είναι ανάλογη με την πορεία μιας σχέσης. Τα συναισθήματα που έχεις επενδύσει σε μια «σχέση ζωής» έχουν «δώσει σάρκα και οστά»  σε μια άλλη ύπαρξη που συνυπάρχει μαζί με το Εγώ σου, στη σχέση σου με αυτό τον άνθρωπο, στο «Εμείς». Όταν χωρίζεις, ειδικά όταν ο χωρισμός δεν είναι δική σου επιλογή, αυτή η νέα υπόσταση που δημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια και πήρε ζωή από την πνοή των δικών σας προσδοκιών και ονείρων σταματάει να ανασαίνει και χάνεται. Ένας χωρισμός σημαίνει πένθος, πενθείς τη σχέση σου με τον άνθρωπό σου, πενθείς το εμείς. Για αυτό πολλοί άνθρωποι στο γραφείο του ψυχολόγου περιγράφουν το χωρισμό λέγοντας πως «αισθάνομαι σαν κάτι να ξεριζώνεται από μέσα μου».

Η αρχική αντίδραση σε αυτή την απώλεια είναι η άρνηση που ανάλογα με την προσωπικότητα του ατόμου μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Μετά την άρνηση ακολουθεί ο θυμός που αποτελεί απαραίτητο στάδιο της πορείας προς τον συναισθηματικό χωρισμό. Στο στάδιο αυτό ο άνδρας ή η γυναίκα μπορεί να φτάσει σε ακραίες αντιδράσεις και συχνά το στάδιο αυτό διαρκεί μήνες. Ακολουθεί η περίοδος της θλίψης, όπου το άτομο μπορεί να έχει καταθλιπτικόμορφη συμπτωματολογία η οποία μπορεί να διαρκέσει για αρκετά μεγάλο διάστημα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου συχνά η απώλεια της σχέσης γίνεται εμμονή και αποτελεί το πιο επίπονο και χρονοβόρο στάδιο της διαδικασίας. Τελευταίο στάδιο αποτελεί η αποδοχή της απώλειας, η οποία επαναφέρει το άτομο σε συναισθηματική ισορροπία και του επιτρέπει υγιώς να προχωρήσει στη ζωή του. Κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια, όσο επίπονο και αν είναι, είναι απαραίτητο προκειμένου να βγείτε πιο δυνατοί από ένα χωρισμό χωρίς συναισθηματικές καθηλώσεις.

Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές και σκέψεις που θα σας συνοδεύουν σε αυτή τη διαδρομή όπου βρίσκεστε ξανά μόνοι με τον εαυτό σας

  •  Σε κάποιο σημείο της διαδιακασίας του χωρισμού σου, είναι αναγκαίο να κόψεις κάθε είδους επαφή με τον πρώην σύντροφό σου. Εκτός από τη φυσική επαφή θα χρειαστεί να οριοθετήσεις τον εαυτό σου και μέσα από άλλα είδη «επικοινωνίας» που θα μπορούσες να έχεις μαζί του, όπως το να μην κατασκοπεύεις τη σελίδα του στο facebook.
  • Μη βιαστείς να προχωρήσεις. Βίωσε αυθεντικά τα συναισθήματά σου. Είναι αναγκαίο να κλάψεις και να πονέσεις- εάν το νιώθεις!
  • Βάλε όρια στις ερωτήσεις συγγενών και λοιπών φίλων για το «τι έγινε με τη σχέση που είχες…;». Είναι απόλυτα εντάξει να πεις «Δεν θέλω να συζητήσω για αυτό..»
  • Πέρνα πολύ χρόνο με αγαπημένα σου πρόσωπα – μην απομονώνεσαι και μην «δραματοποιείς» το χωρισμό – ο έρωτας γεννιέται στην υπερβολή όμως στο χωρισμό είναι καλό να μην υπερβάλλουμε.
  • Μετά το χωρισμό, δώσε στον εαυτό σου χώρο να αδειάσει από τις εικόνες, τις συνήθειες, «τον τρόπο που σε ερωτευόταν και σε αγαπούσε»  ο πρώην σύντροφός σου. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν οι απογοητευτικές και πολύ συχνά άδικες συγκρίσεις που μόνο πίσω σε γυρνούν.
  • Δες τις ευκαιρίες πίσω από τον πόνο
  • Κάνε για τον εαυτό σου όλα όσα δεν μπορούσες όταν δεν ήσουν μόνος.
  • Ένας χωρισμός μας αναγκάζει να προχωρήσουμε παρακάτω. Εαν θες να βγεις ωριμότερος μέσα από αυτή τη διαδρομή κατεύθυνε τη ματιά σου προς τα μέσα σου. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξεις τον εαυτό σου και να τον γνωρίσεις βαθύτερα μέσα από την αντανάκλαση της παρουσίας και του ρόλου σου στη σχέση αυτή.
  • Ίσως το πιο σημαντικό : Δείξε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έζησες με τον άνθρωπο αυτό- αν φυσικά αισθάνεσαι πώς το αξίζει. Αν και δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά στην αρχή του χωρισμού, να αισθανθείς ευγνωμοσύνη για έναν άνθρωπο που σε χωρίζει ή ακόμα και που τον χωρίζεις εσύ, όσο πορεύεσαι στο δρόμο του πένθους η ευγνωμοσύνη για τις στιγμές που ζήσατε, για τα συναισθήματα που μοιραστήκατε για τον πόνο που γιατρέψατε, είναι αυτές που θα σε κάνουν πιο δυνατό και θα δώσουν νόημα στον χωρισμό σου. Αυτή είναι μια καλή στιγμή να ξανακοιτάξεις προς τα μέσα σου και να νιώσεις ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις στη ζωή σου αυτή τη στιγμή και με ένα χαμόγελο να  μπορέσεις να προχωρήσεις.

Ένας χωρισμός φαντάζει σε πολλούς από εμάς σα μια δοκιμασία που θα φέρει στην επιφάνεια τα πιο σκοτεινά κι επώδυνα συναισθήματα μας. Συχνά ένα άτομο που βρίσκεται μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση βιώνει έντονα το φόβο της μοναξιάς. Πράγματι, ένας χωρισμός μπορεί να ακολουθηθεί από μια περίοδο μοναξιάς που μπορεί όμως να αποτελέσει μια σπουδαία ευκαιρία για ανασυγκρότηση, για ουσιαστική επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό, για επανάκτηση δυνάμεων και ενέργειας… που θα μας οδηγήσουν στη διεκδίκηση των πραγματικών μας «θέλω», των αληθινών μας αναγκών.  Στη διαδρομή προς το χωρισμό η συμβολή ψυχολόγου ειδικευμένου σε θέματα σχέσεων μπορεί να είναι καθοριστική καθώς θα δώσει στο άτομο το χώρο και το χρόνο να εκφραστεί, να κατανοήσει βαθύτερα τον ίδιο του τον εαυτό και να διαχειριστεί την απώλεια της σχέσης του.