Έχετε σκεφτεί εάν είχατε πολλά χρήματα και ικανοποιούσατε όλες σας τις ανάγκες (υλικές και μη υλικές) εάν θα ήσασταν πραγματικά ευτυχισμένοι; Έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία δεν συσχετίζεται μόνο με το χρήμα και τον υλικό πλούτο. Μπορείτε να σκεφτείτε και μόνοι σας πλούσιους ανθρώπους μέσα στην ιστορία οι οποίοι όμως δεν ήταν ευτυχισμένοι. Με το άρθρο μου αυτό θα ήθελα να σας προκαλέσω να σκεφτείτε το θέμα της ευτυχίας πιο βαθιά. Σήμερα βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από το θέμα της οικονομικής κρίσης λες και αυτό είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί την ύπαρξή μας. Το χρήμα είναι σίγουρα αναγκαίο για την επιβίωσή μας αφού ο κόσμος μας στηρίζεται στο σύστημα του καπιταλισμού ή του κεφαλαίου εάν θέλετε και της ελεύθερης αγοράς που κάνουν το χρήμα αλλά και την έννοια του χρήματος αναγκαίο αγαθό.

Παρόλα αυτά το χρήμα και ο πλούτος είναι μια πλευρά της ευτυχίας μας, υπάρχουν και άλλες πλευρές το ίδιο αναγκαίες και σημαντικές (και θα έλεγα για πολλούς περισσότερο αναγκαίες από το χρήμα) όπως η υγεία, η ελευθερία, η προσωπική έκφραση των αναγκών μας, η αγάπη προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ξεχάσει τι πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους, τι είναι αυτό που δίνει νόημα στην ζωή μας εκτός από το χρήμα. Σας προτρέπω να κάνετε το πρώτο βήμα και να στρέψετε την προσοχή σας στις άλλες πλευρές της ευτυχίας και αυτό μπορεί να γίνει αμέσως και με τους παρακάτω τρόπους:

1) Σταματήστε να βλέπετε ειδήσεις ή τουλάχιστον να επιλέγετε εσείς ποιές ειδήσεις θα βλέπετε και για πόσο διάστημα. Με λίγα λόγια αποφύγετε αρνητικές επιρροές και καταστροφολογικά σενάρια που τόσο έντονα χαρακτηρίζουν κάποια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μας φοβίζουν σε σημείο να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

2) Αρχίστε να εξετάζετε τις σχέσεις σας, προσωπικές και επαγγελματικές, και να αναγνωρίζετε ποιές από αυτές τις σχέσεις σας κάνουν καλό και ποιές σας επιφέρουν αρνητικά συναισθήματα και κακή διάθεση. Προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με εκείνους που σας γεμίζουν θετικά συναισθήματα, σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και δεν σας πάνε ‘πίσω’, και σιγά σιγά αποφύγετε εκείνους που έχουν αρνητική επιρροή και οι οποίοι σιγά σιγά θα αρχίσουν να ‘εξαφανίζονται’ από την ζωή σας.

3) Στραφείτε προς την βελτίωση της υγεία σας. Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής (3-4 φορές την εβδομάδα) και βελτιώστε την διατροφή σας. Η γυμναστική, ειδικά εκείνη που γίνεται στην φύση (π.χ. πάρκο, κοντά στην θάλασσα), βελτιώνει την διάθεσή μας περισσότερο μάλιστα από την άσκηση μέσα σε ένα κλειστό χώρο όπως ένα γυμναστήριο, διότι βοηθάει το σώμα και κατ’επέκταση τον νου μας να χαλαρώνει καλύτερα, ενώ η αίσθηση ότι αποδρούμε από τις δυσκολίες της καθημερινότητας βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης. Επίσης η γυμναστική βοηθάει στην παραγωγή ορμονών όπως οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος και μας κάνουν να νιώθουμε χαρά και ευεξία. Επίσης η ήπια γυμναστική βοηθάει στην βελτίωση του ύπνου.

4) Εκφράστε αυτά που νιώθετε προς τους άλλους με έναν ευγενικό και όχι επιθετικό τρόπο. Αναγνωρίστε ότι έχετε δικαίωμα να εκφράζετε τα συναισθήματά σας με τρόπο που θα βοηθήσει εσάς να τα εκφράσετε και να μην κάνετε τον άλλον να βγάλει άμυνα απέναντί σας και να μην σας ακούσει. Για παράδειγμα, βοηθάει να πείτε ότι ‘νιώθω ότι δεν με ακούς’ από ότι να κατηγορήσετε κάποιον ότι ‘είσαι αναίσθητος/η και δεν με ακούς’ ή ‘δεν με καταλαβαίνεις’.

5) Δώστε και πάρτε αγάπη διότι είναι ευεργετικό για την υγεία μας να δίνουμε αγάπη και να παίρνουμε αγάπη. Συγκεκριμένα, το να δώσουμε αγάπη μας γεμίζει θετικά συναισθήματα και επίσης αυξάνει τις πιθανότητες να λάβουμε αγάπη από τους άλλους!

6) Αποδεχθείτε την αφθονία στην ζωή σας. Με τον όρο αφθονία εννοούμε όλα εκείνα που νιώθουμε ότι μας ‘γεμίζουν’ με θετική ενέργεια και μας αυξάνουν το αίσθημα της ασφάλειας. Για τον καθένα μπορεί η αφθονία να σημαίνει κάτι το διαφορετικό αλλά τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει την υγεία, τους φίλους, την οικογένεια, το αίσθημα της θετικής ενέργειας, τον πλούτο, το χρήμα. Καταγράψτε τι σημαίνει για εσάς ο όρος αφθονία, μετά αναγνωρίστε ποια στοιχεία στην ζωή σας αυτήν την στιγμή αποτελούν για εσάς την αφθονία και αφού τα καταγράψετε σκεφτείτε και καταγράψτε τι αποκομίσατε από αυτήν την άσκηση. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως το αίσθημα της ηρεμίας και της ευγνωμοσύνης!

Από την Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη – Ψυχολόγος (ειδ. στην κλινική ψυχολογία & νευροψυχολογία)Διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Λονδίνου, King’s College London

pentaraki

www.alexandrapentaraki.com