Μία νέα μελέτη, βασισμένη στα μηνύματα που αναρτούν οι χρήστες του Twitter, δείχνει ότι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο ξυπνούν νιώθοντας ενθουσιώδεις, αλλά γίνονται, σταδιακά, πιο αρνητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν 509 εκατομμύρια αναρτήσεις από 2.4 εκατομμύρια χρήστες του Twitter, για μια περίοδο 2 ετών.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η διάθεσή μας ποικίλλει, σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την ημέρα της εβδομάδας και το αν οι ημέρες γίνονται όλο και μεγαλύτερες ή μικρότερες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρωί ξυπνάμε γεμάτοι αισιοδοξία, η οποία, ωστόσο, μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και αρχίζουμε να ανακάμπτουμε πάλι μετά τις 6 το απόγευμα, όταν έχουμε πλέον ξεχάσει το εργασιακό άγχος.

Αρνητικά συναισθήματα όπως η αγωνία, ο θυμός και η ενοχή, βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην αρχή της ημέρας, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι και την ώρα που θα πέσουμε για τον βραδινό μας ύπνο.

Οι εκατομμύρια αναρτήσεις στο Twitter από 84 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που μελετήθηκαν, έδειξαν το ίδιο ακριβώς μοτίβο, παρά τις πολιτιστικές και γεωγραφικές διαφορές που έχουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, τέλος, ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι και είχαν καλύτερη διάθεση όταν η διάρκεια των ημερών μεγάλωνε, ενώ γινόταν το αντίστροφο όταν η διάρκεια των ημερών μειωνόταν.