Οι νεαροί άντρες όχι μόνο δεν αισθάνονται πλέον ότι «απειλούνται» όταν η σύντροφός τους είναι πιο μορφωμένη από αυτούς, αλλά την παντρεύονται κιόλας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Δεν έχουν επίσης κανένα πρόβλημα όταν εκείνη βγάζει περισσότερα χρήματα. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι η πρώτη γενιά συζύγων που δεν νιώθουν τον ανδρισμό τους να πλήττεται από την (θεωρούμενη ως) αντιστροφή των παραδοσιακών ρόλων, που ήθελαν τον άντρα «κουβαλητή» του σπιτιού.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό την δρα Κριστίν Σβαρτς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν στο Μάντισον, έδειξε ακόμα ότι τα ζευγάρια δεν χωρίζουν πλέον όταν η γυναίκα είναι πιο μορφωμένη και βγάζει περισσότερα χρήματα από τον άντρα.

Αντιθέτως, στις μέρες μας, σύμφωνα με τα Νέα, περισσότερες πιθανότητες να μείνουν παντρεμένα έχουν τα ζευγάρια με παρόμοιο μορφωτικό επίπεδο, παρά εκείνα στα οποία ο άντρας είναι πιο μορφωμένος.

«Οι τάσεις αυτές δείχνουν απομάκρυνση από το παραδοσιακό μοντέλο του γάμου, προς ένα πιο ισότιμο μοντέλο, στο οποίο η θέση της γυναίκας δεν είναι απειλητική για την ταυτότητα του φύλου του άντρα», δήλωσε η δρ Σβαρτς.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Sociological Review», οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από τους ετεροφυλόφιλους γάμους και διαζύγια στις ΗΠΑ την περίοδο 1950-2009.

Όπως διαπίστωσαν, σε περισσότερο από το 60% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν μεταξύ 2005 και 2009, η γυναίκα είχε υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο απ’ ό,τι ο άντρας – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που ίσχυε στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά, εξάλλου, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας έπαψε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαζυγίου.