Γενιές γυναικών έχουν μεγαλώσει με αισθηματικές νουβέλες, που κατά κανόνα σκιαγραφούν έναν παθιασμένο έρωτα, που περνάει από τα σαράντα κύματα αλλά τελικά εκπληρώνεται. Αυτού του είδους τα μυθιστορήματα, όμως, βλάπτουν τις σύγχρονες σχέσεις, υποστηρίζει μια βρετανίδα ψυχολόγος.

«Εξιδανικεύουν τον έρωτα και το σεξ, και δημιουργούν στις αναγνώστριες λανθασμένες προσδοκίες», υποστηρίζει η ειδική σε θέματα σχέσεων δρ Σούζαν Κίλιαμ.

Όπως γράφει στην «Επιθεώρηση Οικογενειακού Προγραμματισμού & Φροντίδας της Αναπαραγωγικής Υγείας» (JFPRHC), μολονότι οι ιστορίες μπορεί να είναι απολαυστικές και αστείες, δημιουργούν την εικόνα γυναικών που περιμένουν να τις «ξυπνήσει» ένας άντρας αντί να ελέγχουν οι ίδιες τις ανάγκες τους.

Καλλιεργούν επίσης την προσδοκία ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ο Ένας, με τον οποίο θα ζήσουμε τον απόλυτο, παθιασμένο έρωτα, ενώ η πρώτη ερωτική συνέρευση των δύο, συχνά θέλει τη γυναίκα να αντιστέκεται σθεναρά και να λέει «όχι», ενώ στην πραγματικότητα «καίγεται» να πει «ναι».

Παρότι δε οι σύγχρονες αισθηματικές νουβέλες έχουν προσαρμοστεί αρκετά στην σημερινή πραγματικότητα, «αμελούν» ζητήματα όπως το σεξ με προφυλάξεις και παρουσιάζουν συχνά μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη ως το κίνητρο που φέρνει κοντά το ζευγάρι.

«Τεράστιος αριθμός περιστατικών που βλέπουμε στις Κλινικές Οικογενειακού Προγραμματισμού είναι γυναίκες επηρεασμένες από τέτοιου είδους νουβέλες», γράφει η δρ Κίλιαμ.«Αν και τα βιβλία σήμερα παρουσιάζουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα του κόσμου, εξακολουθούν να διακατέχονται από βαθιά τελειοθηρία, εξιδανίκευση και άρνηση της πραγματικότητας».

Και προσθέτει: «Μπορεί το ρομάντζο να είναι ένας υπέροχος θεμέλιος λίθος για ένα βιβλίο, αλλά δεν αποτελεί αρκετά γερό θεμέλιο για μια αληθινή σχέση».

Υπάρχει επίσης μια σοβαρή διαφορά μεταξύ των ειδικών στην σεξουαλική υγεία και των συγγραφέων των αισθηματικών βιβλίων. «Για να το πω ωμά, εμείς προωθούμε τη χρήση προφυλακτικών για προστασία από λοιμώξεις και ανεπιθύμητες κυήσεις, και εκείνοι όχι», δήλωσε η δρ Κίλιαμ.

Όπως εξήγησε, μόνο ένα στα δέκα αισθηματικά μυθιστορήματα αναφέρει τη χρήση προφυλακτικού, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως όσο περισσότερα τέτοια μυθιστορήματα διαβάζουν οι γυναίκες, τόσο πιθανότερο είναι να έχουν αρνητική στάση στο θέμα της χρήσης προφυλακτικού.

Στη δημοσκόπηση αυτή είχε διαπιστωθεί ακόμα πως οι πιο φανατικές αναγνώστριες διαβάζουν έως 30 νουβέλες το μήνα!

«Δεν υποστηρίζω πως όλα τα αισθηματικά μυθιστορήματα είναι παραπλανητικά, λάθος ή καταστροφικά», επεσήμανε η δρ Κίλιαμ. «Αν, όμως, οι αναγνώστριες τα πιστέψουν, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πραγματική τους ζωή».