Πολλές γυναίκες τις απασχολεί έντονα το θέμα της εξωτερικής εμφάνισης σε σημείο «ψύχωσης» και κάποιες φορές επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο την ψυχολογία όσο και τη ζωή τους γενικότερα.

Κακά τα ψέματα, το πρώτο πράγμα που συνήθως προσέχουμε και παρατηρούμε σε έναν άνθρωπο όταν τον γνωρίζουμε (και ειδικότερα οι άντρες σε μια γυναίκα) και μας προσελκύει ή μας απωθεί αντίστοιχα, είναι η εξωτερική εμφάνιση. Αναμφίβολα, είτε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είτε σε επαγγελματικές συναντήσεις-επαφές, πολύ συχνά μας «κρίνουν» με βάση αυτό που βλέπουν. Από εκεί και πέρα φυσικά αυτό που μπορεί να μας κρατήσει ή να μας κάνει να φύγουμε μακριά από έναν άνθρωπο, είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του. Δυστυχώς, όμως, κάποιες φορές μια όχι και τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση αφαιρεί από κάποιους ανθρώπους ευκαιρίες γιατί δεν μπαίνει ο άλλος καν στη διαδικασία να δει πιο βαθιά τον άνθρωπο που έχει απέναντί του.

Αυτό, ειδικότερα για τις γυναίκες που η εμφάνιση και η ομορφιά είναι θεωρητικά το πιο δυνατό τους «όπλο», μπορεί να αποτελέσει πολύ γερό πλήγμα ως προς την ψυχολογία και τη διάθεσή τους. Τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις όσο και στις επαγγελματικές δραστηριότητες η εξωτερική εμφάνιση σε μεγάλο ποσοστό είναι αυτό που κλέβει ή όχι τις εντυπώσεις. Πολλές φορές μια επιτυχία ή αποτυχία σε οποιοδήποτε τομέα εξαρτάται κατά πολύ από το παρουσιαστικό της γυναίκας. Στην πορεία σίγουρα είναι άλλα τα στοιχεία που θα κάνουν τον συνομιλητή σου να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη και να διατηρήσει ή όχι την αρχική του γνώμη για σένα αλλά πολλές φορές ένα αντικειμενικά καλό παρουσιαστικό ανοίγει πόρτες, ενώ μια λιγότερο εντυπωσιακή παρουσία δεν σου δίνει καν τη δυνατότητα για μια ευκαιρία ώστε να αποδείξεις τι είσαι.

Έτσι λοιπόν, μια γυναίκα με την εμφάνισή της γοητεύει ή «απογοητεύει» τους άντρες, κερδίζει ή χάνει στην επαγγελματική της πορεία, προσελκύει ή απωθεί , αποκτά αυτοπεποίθηση ή γίνεται ανασφαλής. Ειδικά στις γυναίκες που πάντα έπαιζε και θα παίζει μεγάλο ρόλο η προσεγμένη εμφάνιση (είτε λόγω της φύσης μας είτε επειδή μας το επιβάλλουν τρόπον τινά) το εξωτερικό «περίβλημα» κυριαρχεί όχι μόνο στην επιτυχία των προσωπικών σχέσεων αλλά πολύ συχνά και στην καριέρα ή την κοινωνική αποδοχή. Για τους λόγους αυτούς είναι αναπόφευκτο η εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας να επηρεάσει και την ψυχολογία της αλλά και το πώς βλέπει και αισθάνεται η ίδια τον εαυτό της. Εξάλλου, το παρουσιαστικό μας είναι κάτι που το κουβαλάμε πάντα μαζί μας και όσο κι αν δεν είναι στο χέρι μας, μας χαρακτηρίζει.

Μια γυναίκα που απογοητεύεται κοιτώντας τον εαυτό της, που δεν είναι ευχαριστημένη με την εικόνα που βγάζει προς τα έξω και η αποδοχή της από τους άλλους δεν είναι δεδομένη, είναι λογικό να μην αισθάνεται καλά και άνετα με την εμφάνισή της και κατά συνέπεια να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, στη ζωή της να την ακολουθεί μια μόνιμη ανασφάλεια και αδυναμία να επιβληθεί και να πετύχει τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό χώρο. Όταν μια γυναίκα δεν είναι –ή πιστεύει πως δεν είναι- τόσο εμφανίσιμη είναι γεμάτη ανασφάλειες και φοβίες για το πώς την βλέπουν οι άλλοι και δυστυχώς από τη στιγμή που η ίδια δεν πιστεύει στον εαυτό της συνήθως είναι δύσκολο να αφήσει και τους άλλους να την πιστέψουν. Όταν δεν εκτιμά και δεν σέβεται τον εαυτό της είναι δύσκολο έως αδύνατο να κάνει και τους άλλους να την εκτιμήσουν. Εξαιτίας αυτού, τόσο στην εργασία όσο και στις σχέσεις της χαρακτηρίζεται από αποτυχίες. Όχι γιατί δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με μια οποιαδήποτε άλλη γυναίκα να πετύχει αλλά γιατί δε βοηθάει η ίδια τον εαυτό της να αρπάξει την ευκαιρία και να το αποδείξει.

Αντίθετα, γυναίκες με πολύ προσεγμένη εμφάνιση, συνήθως αντιμετωπίζουν τη ζωή και τον εαυτό τους με άλλο μάτι έχοντας αποκτήσει αυτό τον «αέρα» που λέμε λόγω της εικόνας που έχουν τόσο οι ίδιες για τον εαυτό τους όσο και οι γύρω τους για αυτές. Μια γυναίκα με εντυπωσιακή παρουσία συνήθως το γνωρίζει και κυρίως «δείχνει» να το γνωρίζει και ξέρει να το χρησιμοποιεί. Συνήθως οι πολύ εμφανίσιμες γυναίκες είναι δυναμικές και ανεξάρτητες, έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και τις περισσότερες φορές είναι πετυχημένες στον επαγγελματικό τομέα. Μια εμφανίσιμη γυναίκα δε χρειάζεται επιβεβαίωση. Είναι δυναμική, ανεξάρτητη, πιστεύει στον εαυτό της και αυτό το εκπέμπει.

Ας μην ξεχνάμε πως κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ξεχωριστή και έχει τις δικές της χάρες και τη δική της ομορφιά. Δεν υπάρχουν άσχημοι άνθρωποι, το μόνο άσχημο που μπορεί να υπάρξει σε κάποιον είναι ένα κακό και επικριτικό βλέμμα που πέφτει πάνω του. Εξάλλου, η ομορφιά είναι κάτι το υποκειμενικό. Σημασία έχει κάθε γυναίκα να ξέρει ποια είναι και τι μπορεί να κάνει, να πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της και να το δείχνει. Ούτως ή άλλως, η ομορφιά και η εμφάνιση μπορεί να είναι το εισιτήριο για πολλά πράγματα αλλά μόλις το πάρεις σημασία έχει να καταφέρεις να το κρατήσεις, αν μετά το πετάξεις πριν ολοκληρωθεί ο σκοπός του δεν μετράει, είναι σαν να μην το είχες ποτέ.