Είναι μεταδοτική, έχει ιδιαίτερη μυρωδιά, αλλάζει με την ηλικία, μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, ακόμα και να σκοτώσει! Η επιστήμη εξηγεί γιατί.


1. Η ευτυχία είναι μεταδοτική

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin, αναπαράγουμε ενστικτωδώς τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στο πρόσωπο των άλλων, προκειμένου να βιώσουμε το πώς ακριβώς αισθάνονται. Όταν, για παράδειγμα, βλέπουμε κάποιον να χαμογελάει, έχουμε την τάση να κάνουμε το ίδιο. Δυστυχώς, η μίμηση αυτή ισχύει και για τα αρνητικά συναισθήματα. Αν λοιπόν αποζητάτε την ευτυχία, αποφύγετε τους δύσκολους και αρνητικούς ανθρώπους και προσπαθήστε να συναναστρέφεστε περισσότερο ανθρώπους αισιόδοξους και πρόσχαρους.


2. Η ευτυχία “βρομάει”

Όταν είμαστε ευτυχισμένοι, ο ιδρώτας μας έχει ιδιαίτερη οσμή. Και όχι μόνο αυτό: είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας με όποιος βρίσκεται κοντά μας. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης δείχνει ότι ο ιδρώτας δεν αποτελεί εργαλείο


3. Η ευτυχία εξαρτάται από την ηλικία

Οι θετικές ή αρνητικές εμπειρίες δεν επηρεάζουν και τόσο την ψυχική μας κατάσταση. Μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ηλικία. Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, κατά την οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν για χρόνια 50 χιλιάδες άτομα στην Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Economist Journal», γράφουν ότι η ευτυχία που βλέπουμε στα παιδιά τείνει να μειώνεται σταδιακά, φθάνοντας στο ναδίρ γύρω στα 40, οπότε και αρχίζει να αυξάνεται ξανά.

4. Η ευτυχία μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση
Ολόκληρη η ζωή μας κινείται γύρω από την επιδίωξη της ευτυχίας, ένα είδος νέου εθισμού (όπως τα extreme sport, το ίντερνετ, το shopping), στην οποία η επανάληψη της πράξης που μας κάνει ευτυχισμένους γεμίζει το κενό της στιγμής, που γίνεται αμέσως παρελθόν. Το να πιστεύουμε πως η ευτυχία είναι καθήκον, μια μόνιμη κατάσταση, είναι μια πλάνη. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η διαρκής επιδίωξή της είναι μια εξάρτηση που εντέλει μας εμποδίζει να βιώσουμε σωστά τις στιγμές που μας κάνουν πράγματι ευτυχισμένους.

5. Η πολλή ευτυχία μπορεί να σκοτώσει
Δεν προκαλεί μόνο ο ξαφνικός σπαραγμός (π.χ. από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου) πόνο στην καρδιά. Η καρδιοπάθεια του στρες, όπως την αποκαλούν οι γιατροί, μπορεί επίσης να προκληθεί από την ευτυχία, σε ποσοστό 4% των περιπτώσεων. Ελβετοί ερευνητές μελετώντας 1.750 ασθενείς, διαπίστωσαν επιπλέον ότι η συναισθηματική πίεση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, σε ποσοστό 95% των περιπτώσεων, συγκριτικά με τους άντρες που επηρεάζονται μάλλον από σωματικούς παράγοντες, και ότι αυτό προκαλείται τόσο από αρνητικά όσο και από θετικά συναισθήματα.

Επιμέλεια: Α.Ζ.