Νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως όποιος κάθεται μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή για περισσότερο από 5 ώρες την ημέρα, μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο της κατάθλιψης και της αϋπνίας.

Όμως και προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο πρόβλημα της πολύωρης χρήσης του υπολογιστή. Συγκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι πολλές ώρες εργασίας μπροστά σε μια οθόνη προκαλούν εκτός της κατάθλιψης, πονοκεφάλους, καταπόνηση των ματιών και οσφυαλγία.

Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ, για να αποκαλυφτούν οι κίνδυνοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο εργασίας, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσε να βλάψει και τη ψυχική υγεία.

Η έρευνα διήρκησε 3 χρόνια, συμμετείχαν περισσότεροι 25.000 εθελοντές και τα αποτελέσματα της έκθεσης δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Industrial Medicine. Τα συμπτώματα που παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήταν αίσθημα κατάθλιψης, άγχους και απροθυμία για να σηκωθούν το πρωί για δουλειά. Επίσης αρκετοί από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν προβλήματα διαταραχών ύπνου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σίμπα της Ιαπωνίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αφεντικά θα πρέπει να περιορίζουν το χρόνο που περνά το προσωπικό τους μπροστά στον υπολογιστή. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Τετσούγια Νακαζάβα, δήλωσε: “Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου και απαιτεί τον περιορισμό της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα”.

Βρετανοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν επίσης πως όσοι εργάζονται πάνω σε έναν υπολογιστή για πολλές ώρες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε μια αίσθηση απομόνωσης, ακόμη κι αν ο χώρος εργασίας είναι ένα πολυάσχολο γραφείο.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Κάρι Κούπερ από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μάντσεστερ, δήλωσε προβληματισμένος από το γεγονός της αύξησης των διαταραχών ψυχικής υγείας που προκαλούνται στην εργασία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

“Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στο γεγονός πως οι περισσότεροι των εργαζομένων δεν κάνουν το απαραίτητο διάλειμμα στη μέση της εργασίας τους, λόγο υπερφορτωμένου ωραρίου και αρμοδιοτήτων”, είπε.

Οι ειδικοί υγείας και ασφάλειας στην εργασία, υποστηρίζουν πως οι εργοδότες θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση βάσει νόμου, για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας του προσωπικού, αν οι ψυχολογικές βλάβες στον χώρο της εργασίας ήταν πιο εύκολο να αποδειχθούν.

Πηγή: Υγείαonline.gr