Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» με μία ελεγχόμενη ποσότητα οίνου, «αλλάζει» η εξωτερική μας εμφάνιση, γινόμαστε, δηλαδή, πιο ελκυστικοί.

 Αποκτάμε στα μάγουλα ροδαλό χρώμα και χαλαρώνουν οι μύες του προσώπου μας με αποτέλεσμα να είμαστε πιο προσιτοί στους γύρω μας.

Με το που βελτιώνεται η εξωτερική μας εμφάνιση αυτόματα βελτιώνεται και η ψυχολογία μας. Ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή μας και νιώθουμε ότι αρέσουμε οπότε αρχίζουμε να αγαπάμε και εμείς τον εαυτό μας.

Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ένα ποτήρι αρκεί για να αποβάλουμε το άγχος της καθημερινότητας, να αποδράσουμε – έστω και προσωρινά – από τα προβλήματα. Αντιθέτως, η υπερκατανάλωση κρασιού , όχι μόνο δεν παρατείνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά γερνάει πρόωρα το σώμα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Στην μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη, η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία του κρασιού, ασκεί αντιγηραντική δράση μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο, ενώ σε μεγάλες δόσεις επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης και αποδόμησης των μυών.

Το εύρημα αυτό εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί λίγο κόκκινο κρασί την ημέρα σχετίζεται με τη μακροζωία, ενώ σε ποσότητες πάνω από δύο ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και τρία ποτά για τους άντρες, σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Scientific Reports», εξέτασαν πως αλληλεπιδρά η ουσία ρεσβερατρόλη με τα κύτταρα τα οποία, στο πλαίσιο της φυσικής αναγέννησης του σώματος, παίζουν ρόλο στην επιδιόρθωση των βλαβών στους μύες. Οι γεροί μύες και η δυνατότητα επιδιόρθωσης των βλαβών σε αυτούς αποτελούν προϋπόθεση για βαθιά και καλά γηρατειά , επισημαίνουν οι ερευνητές. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, η μυϊκή μάζα και δύναμη φθίνουν και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής και στην υγεία.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή, Χανς Ντέγκενς, λέκτορα Φυσιολογίας των Σκελετικών Μυών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, διαπίστωσαν, η αλληλεπίδραση της ρεσβερατρόλης με αυτά τα κύτταρα, εξαρτιόταν από τις συγκεντρώσεις της: οι μικρές δόσεις ενίσχυαν την μυϊκή επιδιόρθωση, ενώ οι υψηλές την υπονόμευαν και έτσι ευνοούσαν το γήρας. «Τα πορίσματά μας υποδηλώνουν ότι η δράση της ρεσβερατρόλης έχει να κάνει με τη δόση, κατά συνέπεια, θα πρέπει να βρούμε την ιδανική αντιγηραντική δόση», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης.