Το ερωτευμένο μυαλό είναι σαν έναν υπολογιστή χωρίς λογισμικό προστασίας. Λαμβάνει πληροφορίες τις οποίες δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως κακόβουλες και αποθηκεύονται σε κάποια ξεχασμένα κυκλωματάκια, δημιουργώντας μετά κακό στον υπολογιστή.

Έτσι και με τον έρωτα, ο ερωτευμένος βλέπει τις πληροφορίες ξεκάθαρα, μέσα στα μάτια του, αλλά ποτέ δεν τις παρατηρεί πραγματικά. Μέχρι να φύγει ο έρωτας, οι πληροφορίες αυτές να έρθουν στην επιφάνεια και να καταστρέψουν μία σχέση που έδειχνε ότι θα καταστραφεί- αλλά κι εσένα τον ίδιο που αφέθηκες.

Πληροφορία #1
Δεν μπορείς επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου τα προβλήματά σας.

Αν έχετε πρόβλημα σε αυτό από την αρχή, είναι πολύ πιθανό να γίνεται χειρότερο χρόνο με το χρόνο. Καλώς ή κακώς όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα, διαφωνούν και τσακώνονται. Εντούτοις, η διαχείριση αυτών των θεμάτων είναι που μαρτυρά αν έχει μέλλον ή όχι αυτή η σχέση. Έχει τη θέληση η σύντροφός σας να το συζητήσετε; Αναλαμβάνει ευθύνες; Προσπαθεί να καταλάβει; Αν η απάντηση είναι όχι, μάλλον δεν το πάτε καλά.

Σε μία σχέση οι διαφωνίες θα προκύψουν έτσι κι αλλιώς, το θέμα είναι να παρουσιάσουν και οι δύο την οπτική τους γωνία χωρίς να θέλουν να βγουν νικητές. Δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι σε μία σχέση, υπάρχει απλώς «χαμένη σχέση».

Πληροφορία #2
Ο σύντροφος δείχνει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Οι νάρκισσοι είναι κενοί από άποψη ενσυναίσθησης. Πιστεύουν ότι η γνώμη τους είναι και η ορθή. Αν δοκιμάσεις να τους εκφράσεις τα συναισθήματά σου, νιώθουν ότι τους επιτίθεσαι και αμέσως αυτό-θυματοποιούνται.

Έτσι, κάπου εκεί ξεκινά η χειριστικότητα από μεριάς τους και αρχίζει να χάνεται η επικοινωνία. Ένα παράδειγμα τέτοιας, ναρκισσιστικής, συμπεριφοράς είναι το εξής: Στην προσπάθεια να εκφράσετε το συναίσθημα που σας προκάλεσε ο σύντροφός σας, η συζήτηση με ένα μαγικό τρόπο πηγαίνει στις φορές που έχετε κάνει εσείς το σύντροφό σας να πληγωθεί. Αυτή είναι μία ναρκισσιστική συμπεριφορά και δεν αλλάζει έτσι απλά, είναι ένα συναίσθημα εγωπάθειας που έχει ριζωθεί βαθιά μέσα τους.

Πληροφορία #3
Δε σέβεται τα όριά σου.

Πολύ συχνά, όταν κάποιος σε κακομεταχειρίζεται συναισθηματικά, προσπαθεί να συγκρίνει τις κινήσεις του βάσει των διαφορών στο δικό σου και στο δικό του χαρακτήρα. Το πρόβλημα είναι ότι τα όρια του καθενός διαφέρουν. Εσύ μπορεί να είσαι έτοιμη να γνωρίσεις του δικούς του, αυτός όχι. Από την άλλη αυτός μπορεί να είναι έτοιμος να συγκατοικήσετε ενώ εσύ όχι. Αν εσύ σέβεσαι τα όριά του συντρόφου σου και εκείνος δε σέβεται τα δικά σου, υπάρχει πρόβλημα.

Πληροφορία #4
Ό, τι έκαναν οι άνθρωποι σε προηγούμενες σχέσεις, είναι αρκετά πιθανό να το ξανακάνουν.

Αν ακούσετε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ο νέος σας σύντροφος περιγράφει τις σχέσεις του παρελθόντος και τον τρόπο με τον οποίο μιλάει για την προσωπικότητα τους, μπορείτε να συμπεράνετε πολλά για το πώς αυτό το άτομο πιθανότατα φερθεί. Όταν οι άνθρωποι περιγράφουν τις πρώην τους ως απαίσιους ανθρώπους και ρίχνουν όλη την ευθύνη για την αποτυχία της σχέσης σε εκείνους, προσοχή.

Πληροφορία #5
Αν πιάσετε τον εαυτό σας να δικαιολογεί αυτά που κάνει ή λέει ο σύντροφός σας, ενώ μέσα σας νιώθετε ότι είναι πολύ λάθος, πρέπει να θορυβηθείτε.

Υπάρχει ένα ψυχολογικό φαινόμενο γνωστό ως «προκατάληψη επιβεβαίωσης», όπου είμαστε διατεθειμένοι να απορρίψουμε όλα τα στοιχεία που δεν ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις μας και διατηρούμε μόνο αυτά που μας κάνουν. Και σε μία συναναστροφή με ένα δυνητικά τοξικό άτομο, η προκατάληψη αυτή προετοιμάζει το έδαφος ώστε να το ερωτευτείτε.

Οπότε, όταν κάνει κάτι άσχημο, όπως να μιλήσει άσχημα στο σερβιτόρο ή στην οικογένεια του, αυτόματα μία φωνούλα ξεπετάγεται στο μυαλό σας, λέγοντας κάτι του στυλ «Έλα μωρέ ο καημένος, τόσα έχει περάσει.»