Αν διατηρεί μια τελείως αρνητική στάση απέναντι στην έννοια σχέση, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα φταις εσύ. Ενδεχομένως να φοβάται τις δεσμεύσεις. Αν και οι λέξεις φόβος και έρωτας δεν πάνε μαζί, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν σύντροφο που φοβάται να αφοσιωθεί στη σχέση σας. Πριν λοιπόν αποφασίσεις να τον αφήσεις πίσω σου, ή αν είσαι πολύ ερωτευμένη για να το κάνεις ρίξε μια ματιά στους παρακάτω τρόπους που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς μια τέτοια πρόκληση.

1. Ρώτησέ τον ποια είναι η ιδανική σχέση για εκείνον

Οι άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση τείνουν να προτιμούν τις σύντομες σχέσεις ή ακόμη και τις εφήμερες. Άρα καλό είναι να είστε και οι δύο ξεκάθαροι από την αρχή προκειμένου να μην υπάρξουν απογοητεύσεις στη συνέχεια.

2. Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα

Μπορεί να μην ακούγεται και πολύ ρομαντικό, αλλά μιας και οι άντρες που φοβούνται τη δέσμευση τείνουν να διατηρούν τη σχέση στα αρχικά στάδια όσο μπορούν, σοφό θα ήταν από τη μεριά σου να βάλεις τα δικά σου όρια. Με άλλα λόγια να συνειδητοποιήσεις πόσο πρόθυμη είσαι να περιμένεις μέχρι να δεις αυτή τη σχέση να εξελίσσεται.

3. Βεβαιώσου ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες σου

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι για ένας άνθρωπος που φοβάται να δεσμευθεί ερωτικά, αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα και σε άλλους τομείς της ζωής του. Οι άνθρωποι αυτοί νοιάζονται πολύ για τον εαυτό τους και δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο η συμπεριφορά τους ακόμα και αν αυτή μπορεί να πληγώσει τους άλλους. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι τουλάχιστον να βεβαιωθείς ότι όσο είσαι στη σχέση αυτή ικανοποιούνται οι ανάγκες σου, παίρνεις αυτό που θέλεις και δεν πληγώνεσαι. Αν στη σχέση νιώθεις μόνη σου, μάλλον ήρθε η ώρα να προχωρήσεις.

4. Μην τον πιέζεις

Αν τον αγαπάς και θέλεις να είστε μαζί, θα πρέπει να κάνεις υπομονή. Μπορείς έμμεσα να του δείχνεις τα οφέλη μια δέσμευσης με ανθρώπους, πράγματα ή καταστάσεις αλλά μην επιμείνεις πολύ. Αν κάνει έστω και μια κίνηση που να υποδεικνύει δέσμευση, όπως το να σου ετοιμάσει ένα δείπνο, ακόμη και αν σου φαίνεται λίγο, αποδέξου το με χαρά. Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για έναν άνθρωπό που δεν τα πάει καλά με τις δεσμεύσεις. Αν πάλι δεν σου είναι αρκετό, καλό θα ήταν να ξανασκεφτείς αν έχεις την υπομονή να «δουλέψεις» για αυτή την σχέση.

5. Βοήθησέ τον να σου ανοιχτεί περισσότερο

Ο φόβος για τη δέσμευση μπορεί να είναι για εκείνον αποτέλεσμα μιας άσχημης εμπειρίας του παρελθόντος. Με άλλα λόγια μπορεί να μην πρόκειται για φόβο δέσμευσης, αλλά φόβο στην ιδέα ότι θα (ξανά) πληγωθεί. Για να μπορέσει αυτό να ξεπεραστεί, η σχέση σας θα πρέπει να είναι υγιής και να βασίζεται στην επικοινωνία. Συζήτησε μαζί του, μην τον κρίνεις με το παραμικρό, κάνε υπομονή και τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται πιο εύκολα και για τους δυο.

6. Μην το αναφέρεις συνεχώς

Μη γίνεις ο άνθρωπος στη σχέση που θα κοιμάται και θα ξυπνάει με γκρίνια για τα θέματα δέσμευσης που έχει ο σύντροφός του. Η φοβία που βιώνει δεν είναι εύκολη ούτε για τον ίδιο, οπότε η πίεση μόνο αντίδραση θα φέρει. Και εδώ η λέξη κλειδί είναι η υπομονή. Πάρε το χρόνο σου και αν προκύψει η ανάγκη για συζήτηση φρόντισε να είσαι ήρεμη και πρόθυμη.

7. Αποδέξου το

Ενδεχομένως να πρέπει να πάρεις απόφαση ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θέλει (ή δεν μπορεί) να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε μια σχέση. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί ότι είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί ή ακόμη και να αλλάξει στην πορεία. Δυστυχώς, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις δεν αλλάζει. Στην τελική, το να είναι μαζί σου από συμβιβασμό δεν το θέλεις ούτε και εσύ.

8. Μην εγκαταλείψεις τη δική σου ζωή

Αν βρεθείς σε μια τέτοια σχέση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απομακρυνθείς από τους δικούς σου προσωπικούς στόχους. Με λίγα λόγια να αφήσεις τον εαυτό σου πίσω. Αυτό πέραν του ότι θα σου κάνει κακό, θα κάνει τον σύντροφό σου να πιστεύει ότι το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι εκείνος, πράγμα που θα του δημιουργήσει άγχος και μπορεί να ενισχύσει τον φόβο που έχει απέναντι στη δέσμευση και την αφοσίωση.