Ορισμένα από τα πιο βασικά στοιχεία μιας σχέσης είναι η εμπιστοσύνη που νιώθει ο ένας για τον άλλον, η εκτίμηση που τρέφει για το πρόσωπό του και φυσικά… το κατά πόσο είναι ερωτευμένος μαζί του ή όχι.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Rice και North Texas υποστηρίζουν, ότι υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο μέσα σε μια σχέση: το ύψος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό ισχύει τουλάχιστον για την πλευρά των γυναικών, καθώς ένας ψηλός σύντροφος τις κάνει να νιώθουν πιο… θηλυκές και προστατευμένες.

Οι άντρες, από την άλλη, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το ύψος της συντρόφου τους.

«Η θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας υποστηρίζει ότι η ‘ομοιότητα αποτελεί το συντριπτικό κανόνα στις ανθρώπινες σχέσεις’. Ωστόσο, η δική μας έρευνα έδειξε ότι σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος, η ομοιότητα δεν είναι ο κυρίαρχος κανόνας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις γυναίκες» είπε μιλώντας στη Daily Mail ο καθηγητής κοινωνιολογίας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Michael Emerson.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, οι γυναίκες δείχνουν μια προτίμηση στους πιο ψηλούς συντρόφους για δύο κυρίως λόγους: γιατί πιστεύουν ότι ενισχύεται η θηλυκότητά τους (μπορούν να φορούν ψηλοτάκουνα) και γιατί νιώθουν προστασία (κουρνιάζουν στην αγκαλιά του).

Οι άντρες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το ύψος της συντρόφου τους, αρκεί να μην επηρεάζει τη σωματική τους οικειότητα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 455 άντρες και 470 γυναίκες από τις ΗΠΑ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψαν τα εξής: Το 13,5% των ανδρών ήθελε να κάνει σχέση μόνο με πιο κοντές γυναίκες, ενώ σχεδόν οι μισές γυναίκες (ποσοστό 48,9%) μόνο με άντρες ψηλότερους από αυτές.