Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το πλατύ πρόσωπο σε έναν άνδρα αποπνέει δυναμισμό και γοητεία. Ωστόσο, οι γυναίκες φαίνεται πως το ταυτίζουν με τις εφήμερες ερωτικές σχέσεις.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science δείχνει ότι μόλις τρία λεπτά αρκούν ώστε μια γυναίκα να αισθανθεί έλξη από έναν άνδρα με επιβλητικό πλατύ πρόσωπο. Οι ψυχολόγοι όμως τονίζουν ότι η επιθυμία των γυναικών περιορίζεται στις πρόσκαιρες ερωτικές επαφές.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανέλυσαν την αναλογία πλάτους και ύψους του προσώπου (fWHR) ως πιθανή ένδειξη την ανδρικής κυριαρχίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη αναλογία fWHR, με το πλάτος του προσώπου να υπερισχύει το ύψους, σχετίζεται άμεσα με τη δύναμη, την επιθετικότητα και την επαγγελματική επιτυχία. Παράλληλα, αποδεικνύεται ενδεικτική της γοητείας που ασκεί ο άνδρας κατά την πρώτη επαφή με μια γυναίκα.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μεγαλύτερη αναλογία fWHR, λόγω της συσχέτισης με την υψηλή τεστοστερόνη, κάνει έναν άνδρα πιο επιβλητικό και επομένως επιθυμητό ως ερωτικό σύντροφο. Επειδή όμως το πλάτος του προσώπου συνδέεται άμεσα και με την επιθετικότητα, οι γυναίκες πιθανόν να μην επιθυμούν έναν τέτοιο άνδρα για μόνιμη σχέση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 150 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 32 ετών. Το πείραμα περιελάμβανε τις σύντομες συζητήσεις μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλου.

Οι γυναίκες βαθμολόγησαν τους άνδρες με μεγαλύτερη αναλογία fWHR ως πιο επιβλητικούς. Δεν εξέφρασαν μόνο ερωτικό ενδιαφέρον προς αυτούς, αλλά δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να βγουν ένα δεύτερο ραντεβού μαζί τους. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η αναλογία τόσο μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον των γυναικών για μια εφήμερη σχέση.