Ακόμη κι αν εσύ το θεωρείς εντελώς απίθανο να παραμείνεις φίλη με τον πρώην σου, σίγουρα θα έχεις μια φίλη που το έχει κάνει.

Όταν τελειώνει μια σχέση σίγουρα θέλεις να μην είσαι στα μαχαίρια με τον άνθρωπο που πέρασες όμορφες στιγμές, όμως, μετά από λίγο καιρό, το να λες τα νέα σου χαλαρά με τον άλλον, δεν είναι «φιλία», είναι κάτι που απλά σε πληγώνει συναισθηματικά.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Personality and Individual Differences», τα άτομα που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τις πρώην σχέσεις τους, θα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν ως ψυχοπαθή, ή, το λιγότερο, πως έχουν «σκοτεινά» χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους (όπως ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια).

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν πέντε λόγους για τους οποίους θα έμεναν φίλοι με έναν πρώην, ενώ παράλληλα, συμπλήρωσαν κι ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την προσωπικότητά τους.

Ενώ πολλοί άνθρωποι ανέφεραν στους λόγους πολύ λογικά επιχειρήματα, όπως τη συναισθηματική οικειότητα, ή το γεγονός πως είχαν ακόμη εμπιστοσύνη στην πρώην σχέση τους, εκείνοι που είχαν πιο «σκοτεινά» προσωπικά χαρακτηριστικά, σκέφτηκαν το θέμα κάπως διαφορετικά.

Τα άτομα αυτά συσχέτισαν τη φιλία με την ικανοποίηση καθαρά προσωπικών τους αναγκών (είτε σωματικών, είτε συναισθηματικών) και θα εκμεταλλεύονταν μια τέτοια περίπτωση για στρατηγικούς σκοπούς.

Η Lindsay Krisay, ειδικός σε θέματα σχέσεων, είναι πιο απόλυτη. Σύμφωνα με εκείνη, η προτιμότερη και αποτελεσματικότερη στάση μετά από ένα χωρισμό, είναι η εξής: διαγράφεις τον αριθμό του, τον σβήνεις από το facebook (και το instagram και το twitter-δεν κλέβουμε!) και ξανά προς τη δόξα τραβάς…