Θυμάστε την τελευταία φορά που ο σύντροφός σας έβγαλε έξω τα σκουπίδια; Και κυρίως, θυμάστε πώς αντιδράσατε εσείς σε αυτή την κίνηση καλοσύνης; Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μία τέτοια πρωτοβουλία αλλά και ο τρόπος που γίνεται δεκτή από την… άλλη πλευρά μπορεί να σώσει ή να καταστρέψει μία σχέση.

Στα ζευγάρια που ο ένας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του όταν ο άλλος κάνει μία καλή κίνηση- μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το κούρεμα του γρασιδιού μέχρι το να βγάλει έξω τα σκουπίδια ή να φέρει τον αγαπημένο καφέ του συντρόφου του γυρίζοντας στο σπίτι- δεν νιώθουν απλά μία προσωρινή «ένεση» ευτυχίας, αλλά αισθάνονται συνολικά καλύτερα για τη σχέση τους.

Αυτά τα θετικά συναισθήματα κρατούν για ημέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Σε μία από τις μελέτες της η Σάρα Αλγκόε- ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ζήτησε από ζευγάρια να κρατήσουν ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο. Σε αυτό, κατέγραφαν ό,τι έκανε ο σύντροφός τους για εκείνους με αποτέλεσμα να νιώσουν ευγνωμοσύνη, όπως και τα συναισθήματα που τους προκάλεσαν αυτές οι κινήσεις.

Τις ημέρες που ανέφεραν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τις πράξεις του συντρόφου τους, έλεγαν επίσης πως ένιωθαν πιο συνδεδεμένοι μαζί τους. Αυτά τα συναισθήματα κρατούσαν και την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, έχει μεγάλη σημασία όχι το πόσο συχνά κάνει κάποιος κάτι για τον άλλον στη σχέση, αλλά πόσο ευγνώμων νιώθει ο αποδέκτης της κίνησης.

Άλλες πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτά τα αισθήματα ευγνωμοσύνης επηρεάζουν τη σχέση για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από εκείνο των λίγων ημερών, όπως αναφέρει το Business Insider. Μία σειρά από μελέτες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη νιώθουν τα ζευγάρια, τόσο πιο πιθανό είναι να βρίσκονται ακόμη στη σχέση εννέα μήνες αργότερα.

Όπως σημειώνει η ψυχολόγος Έιμι Γκόρντον, που έκανε αυτές τις έρευνες, η ευγνωμοσύνη δεν αφορά το να λέει κάποιος «ευχαριστώ», αλλά κυρίως το να νιώθει τυχερός που έχει έναν τόσο περιποιητικό σύντροφο.