Θεωρείται από τις κορυφαίες υπερτροφές, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Α και Κ, έχει λίγες θερμίδες και παρέχει πληθώρα μετάλλων. Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, έχει ένα ακόμη σημαντικό όφελος, αφού τα αμινοξέα του δρουν προστατευτικά ενάντια στην επιλόχεια θλίψη, κατάσταση ευρύτερα γνωστή ως baby blues.

Ερευνητές από το Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας (CAMH) του Τορόντο διαπίστωσαν ότι το γευστικό μύρτιλο (μπλούμπερι), χάρη στα αμινοξέα τρυπτοφάνη και τυροσίνη που περιέχει, μπλοκάρει την αύξηση μιας πρωτεΐνης (MAO-A) που ευθύνεται για την εξάντληση των ορμονών της ευφορίας (σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη) στον εγκέφαλο των γυναικών μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι γυναίκες που λάμβαναν τρυπτοφάνη και τυροσίνη δεν παρουσίασαν καμία επιδείνωση στη διάθεσή τους σε διάστημα πέντε ημερών, κατά το οποίο τα συμπτώματα της επιλόχειας θλίψης κορυφώνονται. Αντιθέτως, οι νέες μητέρες που δεν έλαβαν τα αμινοξέα πέτυχαν αξιοσημείωτα υψηλές βαθμολογίες σε τεστ κατάθλιψης.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 41 γυναίκες, δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που φανερώνει μια τόσο ισχυρή ευεργετική επίδραση μιας παρέμβασης προς άμβλυνση της επιλόχειας ψυχολογικής επιβάρυνσης την περίοδο που τα συμπτώματα της θλίψης εντείνονται» αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Δρ Τζέφρι Μέγιερ και συμπληρώνει: «Η επιλόχεια θλίψη είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο και συνήθως υποχωρεί 10 ημέρες μετά τον τοκετό, όταν όμως είναι πολύ έντονη αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης κατά τέσσερις φορές».

Μπορεί η συναισθηματική δυσφορία μετά τον τοκετό να είναι πιο ήπια και λιγότερο σοβαρή από την επιλόχεια κατάθλιψη, όμως οι νέες μητέρες δεν πρέπει να αγνοούν τυχόν μεταβολές στη διάθεσή τους και οφείλουν να συμβουλεύονται ειδικό για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Πηγή: onmed.gr