Δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να του λένε ψέματα και να τον κοροϊδεύουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από την άλλη βέβαια, πολλοί σκέφτονταν πως θα ήταν αν γνώριζαν εξ αρχής ποιοι θα ήταν αυτοί που πρόκειται να τους εξαπατούσαν και αν εν τέλη θα ήταν καλύτερα.

Υπάρχουν και εκείνα τα ψέματα, που καλώ ή κακώς δημιουργούνται για να προστατέψουν κάποιον από την πραγματικότητα και να εξασφαλίσουν την ηρεμία του, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δικαιολογούνται ή ότι κάνουν καλό στην πραγματικότητα, αφού πάλι κρύβουν την αλήθεια.

Η επιστήμη όμως, θέλει να βοηθήσει εκείνους που είναι αποφασισμένοι να μάθουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και τους αποκαλύπτει κοινές συμπεριφορές που εκδηλώνουν οι ψεύτες. Την έρευνα για την ανεύρεση αυτών των δεδομένων, διεξήγαγαν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων και σας τα παρουσιάζουν.

Όπως φαίνεται, πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε ένα ψέμα, καθώς η αναγνώριση ψευδών δεδομένων γίνεται ακόμα και υποσυνείδητα, καταγράφοντας τα στοιχεία στη μνήμη και στέλνοντας τα αργότερα για επεξεργασία.

Υπάρχει όμως, ένας τρόπος που πάντα αποκαλύπτει τον ψεύτη και αυτός είναι η ομιλία. Όσοι λένε ψέματα, έχουν την τάση να απαντούν μονολεκτικά στις ερωτήσεις, ενώ χάνουν τον ειρμό τους αν τους κάνουν πολλές ερωτήσεις για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Άλλο ένα κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε, είναι να τους θέσετε μια ερώτηση πάνω στο θέμα που σας ενδιαφέρει, μιας και οι ψεύτες έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν πρώτα την ερώτηση που του γίνεται και μετά να απαντούν σε αυτήν.

Συνοψίζοντας λοιπόν, αν θέλεις να ελέγξετε τον συνομιλητή σας για ψέματα, αυτό που έχετε να κάνετε βασικά, είναι να τον ακούτε προσεκτικά και τον αιφνιδιάσετε με ερωτήσεις την κατάλληλη στιγμή.