Παρόλο που κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ερωτική μας επιθυμία, άλλες μελέτες, όπως αυτή του ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, δείχνουν αύξηση του αριθμού των σεξουαλικών επαφών σε αντίστοιχες συνθήκες. Ανεξάρτητα όμως από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, είναι βέβαιο ότι για τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της συχνότητας των ερωτικών συνευρέσεων μπορεί να ευθύνονται περισσότεροι από ένας παράγοντες. Αν, λοιπόν, πάλι δεν έχεις διάθεση για σεξ καλό είναι να γνωρίζεις τι ακριβώς φταίει έτσι ώστε να δράσεις αναλόγως. Γιατί να το κάνεις; Επειδή το σεξ κάνει καλό στην υγεία και στη διάθεσή σου και είναι πραγματικά κρίμα να στερείσαι τα οφέλη του!

Παράγοντας #1

Η αρνητική εικόνα σώματος

Οι γυναίκες που έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους εκφράζουν περισσότερες αναστολές στη σεξουαλική τους έκφραση και συμπεριφορά. Πράγματι η κακή σχέση και εντύπωση για το σώμα της, μπορεί να ευθύνεται για την μειωμένη αυτοπεποίθηση της γυναίκας αναστέλλοντας την επιθυμία της για ερωτική συνεύρεση.

Τι μπορεί να βοηθήσει: Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται αναπτύσσουν καλύτερη σχέση με το σώμα τους ακόμα κι αν δεν έχουν τις ιδανικές αναλογίες. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα λοιπόν να ξεκινήσεις γυμναστήριο.

Ξέρεις ότι…η σεξουαλική πράξη αποτελεί μια πολύ καλή μορφή άσκησης η οποία βοηθάει και στην διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους; Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κάθε φορά που κάνουμε σεξ καταναλώνουμε περίπου 200 θερμίδες.

Παράγοντας #2

προβλήματα υγείας και φάρμακα

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων με μειωμένη ερωτική διάθεση μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα υγείας όπως διαβήτης, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης την ερωτική ζωή μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και οι γυναικολογικές φλεγμονές και τα αφροδίσια νοσήματα. Από την άλλη πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για χρόνιες θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο. Μεταξύ αυτών είναι τα φάρμακα για το στομάχι, την υπέρταση, το θυροειδή, τις αλλεργίες, τις ψυχικές διαταραχές αλλά και φάρμακα που προκαλούν γενικά αφυδάτωση όπως τα διουρητικά.

Τι μπορεί να βοηθήσει: Φρόντισε να ενημερωθείς επαρκώς από τον γιατρό σου για τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνεις. Αν έχεις διαπιστώσει ότι η λίμπιντό σου είναι πεσμένη συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο διακοπής, αλλαγής στα φάρμακα ή διαφορετικής ρύθμισης της δοσολογίας.

Ξέρεις ότι… Η συχνή σεξουαλική επαφή , μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση ενός μέρους των ανοσοποιητικών κυττάρων του οργανισμού με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη αντίσταση απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις; Επίσης είναι διαπιστωμένο , ότι κατά την διάρκεια του οργασμού απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την αίσθηση του πόνου .

Παράγοντας #3

Το χρόνιο στρες

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής, οι αυξημένες υποχρεώσεις, το πιεστικό ωράριο, μας εξαντλούν σωματικά και ψυχικά και δεν μας επιτρέπουν ν αφεθούμε στη φυσιολογική παρόρμηση που απαιτεί ο έρωτας. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε έρωτα γιατί δεν έχουμε χρόνο, αλλά επιπλέον δεν έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία.

Τι μπορεί να βοηθήσει: Σε πρώτη φάση είναι σημαντικό να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Προσπάθησε να αναδιοργανώσεις το πρόγραμμά σου με βάση τις βασικές προτεραιότητες με στόχο να εξασφαλίσεις περισσότερο χρόνο για ξεκούραση. Προτίμησε να προγραμματίζεις το σεξ τις μέρες και τις ώρες που είσαι χαλαρή π.χ. το Σαββατοκύριακο. Να θυμάσαι, ωστόσο, ότι συχνά το βράδυ δεν είναι η καλύτερη ώρα για σεξ γιατί βγαίνει η κούραση της ημέρας. Αν έχεις συμπτώματα χρόνιου στρες καλό είναι να απευθυνθείς στον ειδικό.

Ξέρεις ότι… Οι ορμόνες οι οποίες απελευθερώνονται κατά την φάση της διέγερσης όταν κάνουμε σεξ συμβάλουν στην καταπολέμηση του άγχους;

Παράγοντας #4

Οι ορμόνες

Οι ορμονικές διαταραχές σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας, όπως μετά τη γέννα και κατά το θηλασμό αλλά και κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική μας ζωή. Στην πρώτη περίπτωση η ερωτική επιθυμία είναι μειωμένη όχι μόνο εξαιτίας της διαταραχής των ορμονών αλλά και γιατί η γυναίκα μπορεί να είναι αγχωμένη στο νέο της ρόλο ως μητέρα. Στη εμμηνόπαυση πάλι μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα όπως απουσία κολπικών υγρών και πόνο κατά το σεξ. Αρνητικές επιπτώσεις στη λίμπιντο μπορεί να έχουν και οι θεραπείες γονιμότητας ή γυναικολογικά χειρουργεία (π.χ. αφαίρεση ωοθηκών) αν και στην πρώτη περίπτωση αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει και το άγχος της σύλληψης. Επίσης η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική διάθεση ενώ ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να διαταράξει τα ορμονικά επίπεδα είναι και το στρες.

Τι μπορεί να βοηθήσει: Εφόσον το συστήσει ο ειδικός ένας ορμονικός έλεγχος μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την πιθανή ευθύνη των ορμονών για την περιορισμένη ερωτική σου διάθεση.

Ξέρεις ότι… Αν είσαι νέα μαμά η διάθεση για σεξ (όταν δεν υπάρχει επιλόχειος κατάθλιψη) συνήθως επανέρχεται μέσα σε ένα χρόνο; Αν πάλι διανύεις την περίοδο της εμμηνόπαυσης ο γιατρός μπορεί να συστήσει λιπαντικά ή ακόμα -αν το επιτρέπει το ιστορικό σου- και ορμονοθεραπεία.

Παράγοντας #5

Η κατάθλιψη

Μία στις δέκα γυναίκες κατά τη δύση του ήλιου??? έχει μειωμένη έως ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία λόγω κατάθλιψης η οποία συχνά μπορεί να υποβόσκει και να μην έχει αντιμετωπιστεί όπως θα έπρεπε. Μειωμένη όμως ερωτική διάθεση μπορεί να έχει μια γυναίκα και στην περίπτωση που ακολουθεί αγωγή για κατάθλιψη αφού τα αντικαταθληπτικά επηρεάζουν αρνητικά τη λίμπιντο. Είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση το άτομο να είναι ενημερωμένο για την συγκεκριμένη παρενέργεια δείχνοντας την υπομονή που χρειάζεται μέχρι το πέρας της θεραπείας οπότε συνήθως επανέρχεται και η διάθεση για σεξ.

Τι μπορεί να βοηθήσει: Ζήτησε βοήθεια αντί να αγνοείς τα σημάδια της κατάθλιψης. Αν έχεις για περισσότερο από ένα μήνα συμπτώματα όπως δραστική μείωση της ενεργητικότητας, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που στο παρελθόν σε ευχαριστούσαν, διαταραχές όρεξης ή ύπνου, αίσθημα ματαιοδοξίας και απελπισίας, θα πρέπει να απευθυνθείς στον ειδικό. Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην θεραπεία της και στη μείωση των υποτροπών ώστε να μη χρειάζεται να παίρνεις φάρμακα για μεγάλο διάστημα.

Ξέρεις ότι… Οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι παρουσιάζουν κατάθλιψη σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα άτομα αυτά νιώθουν πιο ικανοποιημένα και αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους . Πιθανόν όμως να υπάρχουν και νευροχημικές μεταβολές που συμμετέχουν στην παραπάνω κατάσταση.