Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κατάχρηση ουσιών μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλική επίδοση των ανδρών, ακόμα και μετά από χρόνια αποχής από αυτή. Το εύρημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τα οποία, η σεξουαλική επίδοση του άνδρα ανέκαμπτε αυθόρμητα στις τρεις εβδομάδες μετά τη διακοπή της ουσίας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν συνολικά τη σεξουαλική επίδοση 605 ανδρών, εκ των οποίων οι 550 είχαν διαγνωσθεί με εθισμό στο αλκοόλ, τη κοκαΐνη, στο συνδυασμό κοκαΐνης και αλκοόλ, στην ηρωίνη, στη μαριχουάνα , καθώς και στο συνδυασμό κοκαΐνης και ηρωίνης, το λεγόμενο speedball. Οι υπόλοιποι συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ως ομάδα ελέγχου.

Οι 4 διαφορετικοί τομείς της σεξουαλικής επίδοσης που εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές ήταν η σεξουαλική επιθυμία, η σεξουαλική ικανοποίηση, η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός. Η σεξουαλική επίδοση βρέθηκε να είναι σημαντικά ανεσταλμένη στην πειραματική ομάδα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Παράλληλα, εξετάστηκε και η επίπτωση των διαφορετικών ουσιών στη σεξουαλικότητα. Για παράδειγμα, η κατάχρηση κοκαΐνης και speedball βρέθηκε πως είχαν μεγάλη επίπτωση στη σεξουαλική απόλαυση, χωρίς όμως να επηρεάζουν ιδιαίτερα τη σεξουαλική επιθυμία.

Αντιθέτως, φαίνεται πως οι χρήστες κοκαΐνης συχνά έχουν αυξημένα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας κατά τις περιόδους της μεγάλης κατάχρησης. Το αλκοόλ από την άλλη, φαίνεται να είναι η ουσία που επηρεάζει περισσότερο από τις άλλες τη σεξουαλική διέγερση.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που όχι μόνο αποκαλύπτει τη μόνιμή επίδραση της κατάχρησης ουσιών στη σεξουαλικότητα, αλλά επιπλέον παρέχει και σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα, σημαντικά ανασταλτική επίδραση στην ικανότητα επίτευξης οργασμού έχουν η κατάχρηση ηρωίνης, κοκαΐνης, αλκοόλ και speedball.