Η κούραση, το στρες ή η έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να μειώσουν την λίμπιντό των ανδρών. Πως όμως, μπορεί να σταθεί και πάλι στο ύψος της; Το καλό σεξ δεν περνάει μόνο από το μυαλό, αλλά και από το πιάτο!

Μπορεί μέχρι τώρα να θεωρούσαμε ότι το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο είναι ο εγκέφαλος, αλλά η επιστήμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Πρόσφατες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι, μεγάλο ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία και τις επιδόσεις, παίζει ο νευροδιαβιβαστής NO (Nitric Oxide ή οξείδιο του αζώτου).

Ο συγκεκριμένος ευθύνεται, εκτός από τη στύση του άντρα, αλλά και για τον κλειτοριδικό και τον κολπικό ερεθισμό. Επιπλέον, ο νευροδιαβιβαστής ΝΟ διασφαλίζει την καλή υγεία των ενδοθηλιακών ιστών, οι οποίοι στέλνουν αίμα στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης. Ακόμα, περιέχει την αργινίνη, ένα βασικό αμινοξύ, το οποίο βοηθάει ώστε να φτάνει περισσότερο αίμα στο μυϊκό σύστημα και στα γεννητικά όργανα αυξάνοντας τη διέγερση, τη δύναμη και την αντοχή στο σεξ.

Πώς μπορεί όμως, ο οργανισμός να προμηθευτεί το συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή; Ο Αμερικανός καθηγητής βιοψυχολογίας Ρόμπερτ Φράιντ και η ειδικευμένη στην κλινική ψυχολογία Λιν Έντεν–Νεζίν, ύστερα από πολυετείς έρευνες, είναι σε θέση να υποστηρίξουν ότι, αυτό μπορεί να γίνει με την κατάλληλη τροφή.

Βασική πηγή ανεύρεσης του NO (οξείδιο του αζώτου) για το σώμα είναι το φαγητό. Επίσης, ο οργανισμός αυξάνει σημαντικά την παραγωγή ΝΟ έπειτα από σκληρή σωματική άσκηση, σεξουαλική διέγερση ή ακόμη και λόγω κάποιας λοίμωξης.

Ωστόσο, το ΝΟ έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής στο σώμα -αποβάλλεται με τα ούρα- και γι’ αυτό πρέπει να παράγεται διαρκώς!

Η επιθυμητή υψηλή ποσότητα ΝΟ πρέπει να προέρχεται καταρχάς από τις τροφές που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, όπως: αγκινάρες, σπαράγγια, φασόλια, ρεβίθια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σέλινο, αγγούρι, πατάτες, σπανάκι, ξηροί καρποί, ηλιόσποροι, αυγά, ψάρι, κρέας, οστρακοειδή, σουσάμι και τ δημητριακά ολικής άλεσης, που είναι πλούσιες πηγές ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι χρήσιμος στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Ακόμη δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή το ελαιόλαδο, που περιέχει βιταμίνη Ε. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών που αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Ακόμα, σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστραλία, η τριγωνέλλα, ένα φυτό που καλλιεργείται στη Μικρά Ασία, στη Μέση Ανατολή και στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους άνδρες. Στη μελέτη φάνηκε ότι, όσοι άνδρες λάμβαναν εκχύλισμα του τριγωνέλλα βελτίωσαν την ερωτική τους ζωή.

Οι ελεύθερες ρίζες, εκτός των άλλων, είναι επιβλαβείς στο αγγειακό σύστημα και κατά συνέπεια επηρεάζουν την ικανότητα των ενδοθηλιακών ιστών να παράγουν οξείδιο του αζώτου που, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, είναι σημαντικό για την καλή σεξουαλική λειτουργία.

Τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν ασπίδα προστασίας στον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και περιέχονται στις παρακάτω «έξυπνες» τροφές: πράσινη πιπεριά, καρότα, καλαμπόκι, μελιτζάνες, μπάμιες, κρεμμύδια, ραδίκια, ντομάτες, μήλα, βερίκοκα, φράουλες, γκρέιπ-φρουτ, πορτοκάλια, αχλάδια, ανανάς.

Μην παραλείπετε τα… προκαταρτικά, αφού οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυξάνουν τη ερωτική διέγερση και την επιθυμία. Μην βιάζεστε να προχωρήσετε και απολαύστε τα ερωτικά παιχνίδια που προηγούνται του σεξ. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο “Journal of sex and marital therapy”, το 60% των γυναικών απολαμβάνουν τα προκαταρτικά περισσότερο και από το σεξ!

Η έκθεση μας στον ήλιο, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνει την ερωτική μας διάθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί το φυσικό φως βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, η οποία ανεβάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον άνδρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η λίμπιντο.

Η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή προβλήματα στύσης. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Η παχυσαρκία βοηθά στην παραγωγή του ενζύμου αρωματάση, το οποίο μειώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων, ενώ αυξάνει αυτά των οιστρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ερωτικής επιθυμίας. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο «Journal of Sexual Medicine», η απώλεια βάρους φάνηκε να αυξάνει τη λίμπιντο σε παχύσαρκους διαβητικούς άνδρες που συμμετείχαν σε αυτή.

Ο καθαρός αέρας, αλλά και η απουσία του στρες μπορεί να βοηθήσουν την libido. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ακόμη και λίγη ώρα στην εξοχή μαζί με τη σύντροφό του, είναι αρκετή για να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό ενός άνδρα.