Η μαλακή επιδερμίδα του συντρόφου μας, ίσως να μην οφείλεται στις ιδιότητες κάποιας ενυδατικής κρέμας, αλλά στη δύναμη του μυαλού μας. Μια σειρά πειραμάτων προτείνει πως το μυαλό μας αντιλαμβάνεται την επιδερμίδα του συντρόφου μας πιο μαλακή από τη δική μας, ανεξαρτήτως αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι. Γιατί;

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Dr Antje Gentsch, από το University College του Λονδίνου, αυτή αίσθηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από το νευρικό σύστημα κατά τη διάρκεια των προσωπικών μας στιγμών, ώστε να αυξάνεται η ευχαρίστηση.

Οι επιστήμονες την αποκαλούν «Social Softness Illusion».

Οι συγγραφείς της μελέτης κάλεσαν μια ομάδα ανθρώπων και τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν το δέρμα κάποιου άλλου συγκριτικά με το δικό τους, χαιδεύοντας το αντιβράχιο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι δεν αντιλαμβανόντουσαν τη δική τους επιδερμίδα τόσο μαλακή όσο των άλλων συμμετεχόντων που χάιδεψαν.

Σε μια δεύτερη φάση, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αγγίξουν με ένα κομμάτι βαμβάκι το δικό τους δέρμα και των άλλων. Σε αυτήν την περίπτωση και τα δύο δέρματα βαθμολογήθηκαν εξίσου μαλακά.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η ψευδαίσθηση μπορεί να παρέχει περισσότερες από μια εξηγήσεις στο γιατί οι άνθρωποι -και ίσως και άλλα θηλαστικά- είναι πρόθυμα να αγγίξουν ο ένας τον άλλον, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη, πιστεύουν πως μέσω της αφής οι άνθρωποι έχουν κάποια ηδονικά οφέλη.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό οφείλεται σε μια λειτουργία του εγκεφάλου που υπάρχει με σκοπό να γίνεται πιο εύκολη η σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε δυο ανθρώπους.

Ο εγκέφαλος μας δηλαδή μας δημιουργεί την αυταπάτη πως το δέρμα του συντρόφου μας είναι τόσο μαλακό για να διευκολύνεται η ερωτική επαφή.

Οι ερευνητές λένε πως γνωρίζουν πάρα πολύ λίγα όσον αφορά στα οφέλη του αγγίγματος των ανθρώπων. Λένε λοιπόν πως θα συνεχίσουν τις έρευνες τους μέχρι να βρουν όλες τις απαντήσεις.

Επιπλέον, αυτή η παρατηρούμενη ψευδαίσθηση της απαλότητας εξασφαλίζει ότι προσεγγίζοντας και χαιδεύοντας ένα άλλο πρόσωπο δεν γίνεται εντελώς ανιδιοτελώς, αλλά συνοδεύεται από μια ανταμοιβή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια «κοινωνική κόλλα», η οποία πιθανόν οδηγεί στην αναζήτηση και στην ενίσχυση των κοινωνικών μας δεσμών, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Πηγή:pathfinders.gr