Τα κονδυλώματα είναι το πιο διαδεδομένο και σύνηθες σεξουαλικό νόσημα της εποχής. Πολλές γυναίκες ίσως ήδη έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον ιό HPV και έχουν διαγνωστεί ως φορείς του. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια -μικρές δερματικές βλάβες με σχήμα σαν μικρό κουνουπίδι. Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, να είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι ερυθρό-ρόδινο ή γκρίζο-φαιό, έχουν βάση πεπλατυσμένη ή με μίσχο, ενώ η σύστασή τους είναι μαλακή. Αρκετές φορές τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή με το γυμνό μάτι, ωστόσο, ορισμένες φορές δεν είναι άμεσα ορατά.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και με τη μη ολοκληρωμένη, γι’ αυτό και κατατάσσονται στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Αν ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει οξυτενή κονδυλώματα, είναι εύκολο να τα μεταδώσει στον άλλο. Εάν υπάρξει τριβή του δέρματος ή των βλεννογόνων με δέρμα ή βλεννογόνους κάποιου μολυσμένου ατόμου, ο ιός μπορεί να σε μολύνει.

Πώς μπορεί να καταλάβει μια γυναίκα αν έχει κονδυλώματα; Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα. Η ασθενής τα αντιλαμβάνεται συνήθως με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι. Σε γενικές γραμμές, είναι δυνατόν να έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα. Ανάλογα με το μέγεθος, βεβαίως και την ανατομική τους θέση, μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή φαγούρα (κνησμό).

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο τακτικός προληπτικός έλεγχος;

Κάθε γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται προληπτικά με λήψη τεστ παπ και μοριακή ανίχνευση-τυποποίηση HPV με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση του ιού HPV, πριν αυτός προλάβει να προκαλέσει κάποια σημαντική βλάβη. Πρέπει να τονίζω ότι η αξία της πρόληψης είναι ανεκτίμητη. Η κυτταρολογική εξέταση του τεστ Παπ και η μοριακή ανίχνευση του ιού HPV, μπορούν, εφόσον γίνονται συστηματικά, να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον γυναικείο πληθυσμό.

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Aπό τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, ο γιατρός, ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει θα προτείνει και τις ανάλογες λύσεις. Οι μέθοδοι θεραπείας των οξυτενών κονδυλωμάτων διακρίνονται σε φαρμακευτικές και μηχανικές. Οι φαρμακευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν τα άρμακα ποδοφυλοτοξίνη και ιμικουιμόδη, τα οποία τοποθετούνται από την ίδια την ασθενή, και το τριχλωρο- οξικό οξύ και την ποδοφυλλίνη που εφαρμόζονται από τον γιατρό. Οι μηχανικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την καταστροφή των κονδυλωμάτων με κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία και laser και την αφαίρεση (εκτομή) των κονδυλωμάτων.