Όπως για τους μεγάλους, έτσι και για τα παιδιά η διασκέδαση και η ψυχαγωγία παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής τους ψυχολογίας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περάσουν όμορφα πέρα από τις καθιερωμένες μορφές διασκέδασης, όπως είναι η βόλτα στο πάρκο, τα παιδικά πάρτι ή το λουνα πάρκ. Ένας από αυτούς είναι και το θέατρο.

Μέσα από το θέατρο τα παιδιά αναπτύσσουν την φαντασία τους και καλλιεργούν την κριτική τους ματιά για την κοινωνία και την ζωή.

Οι παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου και μουσικής δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις παραστάσεις για “μεγάλους” και είναι μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη!

 

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

  • Μέσω των εικόνων και των ήχων, αναπτύσσεται η φαντασία τους
  • Αναπτύσσεται η κοινωνικότητά τους
  • Λαμβάνουν μηνύματα για τις ηθικές αξίες της ζωής
  • Δέχονται πολλά ερεθίσματα μέσω των ζωντανών εικόνων
  • Είναι ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο
  • Συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αναδόμηση της προσωπικότητάς τους

 

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΘΕΑΤΡΟ;

Από την ηλικία των δύο ετών τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μια παιδική παράσταση. Άλλωστε τους αρέσει πολύ να αυτοσχεδιάζουν, να μιμούνται και να παίρνουν διάφορους ρόλους.

Για να τα προετοιμάσεις, συζήτησε μαζί τους και δώσε τους να καταλάβουν ότι πρόκειται να δείτε κάτι πολύ όμορφο. Μπορείς να τα βάλεις στο “κλίμα” εξιστορώντας σαν παραμύθι την υπόθεση.

Προσπάθησε κατά την διάρκεια του έργου να συζητάς μαζί τους και να λύνεις τις όποιες απορίες τους, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ρόλους και γενικότερα την υπόθεση.

Αν τα παιδιά δεν αντέξουν να παρακολουθήσουν ολόκληρη την παράσταση, μην τους το επιβάλλεις. Πρόκειται για την διασκέδασή τους και το να λειτουργείς πιεστικά, μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

 

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ

Καλό θα ήταν να μην επιλέξεις ένα θεατρικό έργο που δείχνει τον θάνατο ηρώων ή ζώων. Σε πολύ μικρή ηλικία η συνείδηση των παιδιών είναι σε εξέλιξη και έτσι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ή να καταλάβουν γιατί συμβαίνει ένα τόσο τραγικό γεγονός.

Επίσης σε αυτή την ηλικία, πολλά παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από το ψέμα. Η ιδέα του θανάτου, τα πληγώνει, τα απελπίζει και τα πονά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά προσέχουν περισσότερο τα θεατρικά έργα στα οποία μπορούν αν συμμετέχουν, ψυχικά και σωματικά.