Θέλετε να σας λένε τι να κάνετε; Όχι, βέβαια. Κανένας δεν θέλει. Είτε είστε τεσσάρων είτε σαράντα ετών. Είναι λογικό να θέλετε τα παιδιά σας να ακολουθούν τις εντολές – οδηγίες σας, αλλά με τη συγκεκριμένη φράση μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορείτε να επιτύχετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το παραδέχονται, αλλά σύμφωνα με το mother.gr, παρομοιάζουν την πατρότητα με τον πλήρη έλεγχο των παιδιών. Εκείνο, που τελικά θέλουν, είναι πειθήνια όργανα και όχι ανεξάρτητους χαρακτήρες και αυτό γίνεται, γιατί ξεχνούν δύο βασικά στοιχεία:

1. Τα παιδιά είναι ανώριμοι άνθρωποι, που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, προκειμένου να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους, τα αισθήματά τους και γενικότερα τον εαυτόν τους, ανάλογα με την ηλικία τους. Τα δυνατά και ανάμεικτα αισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά.

2. Η ανάπτυξη και η συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών ξεδιπλώνεται με έναν προβλέψιμο τρόπο. Πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές θα εκλείψουν αυτόματα, εάν οι γονείς μείνουν ανεπηρέαστοι από τον εκνευρισμό τους και βοηθήσουν τα παιδιά να δουν τον… σωστό δρόμο.

Η «γονική εξουσία», όταν βασίζεται στον φόβο δεν ενδείκνυται για τους ανθρώπους. Διαβάστε, λοιπόν, κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε.

• ΔΕΙΤΕ το παιδί σας ως έναν ενήλικα άνθρωπο. Μιλάτε του με σεβασμό και να του συμπεριφέρεστε με ειλικρίνεια.

• ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ μαζί του σε καθημερινή βάση. Τα παιδιά δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους και το γνωρίζουν. Συνεπώς η απόσταση, που μπορεί να αφήσετε ανάμεσά σας, προκαλεί τον τρόμο τους, ο οποίος μεταφράζεται σε κακή συμπεριφορά.

• ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΕ τα συναισθήματα στο παιδί σας. Για παράδειγμα, πείτε του: «Δεν σου επιτρέπω να χτυπάς την αδελφή σου, όσο θυμωμένος και να είσαι μαζί της».

• ΔΙΔΑΞΤΕ ΤΟ μέσω παραδειγμάτων. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και τα παιδιά θα αντιγράψουν εσάς, που είστε τα πρότυπά τους.