Τελικά θα μας αποτρελάνουν αυτές οι έρευνες! Δύο χρόνια πριν, συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2012, ομάδα επιστημόνων από την Αγγλία ανακοίνωνε τη θετική συμβολή του μασήματος τσίχλας στη βελτίωση της μνήμης και τώρα δημοσιεύτηκε έρευνα περί του ακριβώς αντίθετου!

Συμφωνα με το mother, τον Απρίλιο 2012, μια ομάδα ψυχολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυρίστηκε ότι η τσίχλα μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσει τη μνήμη αφού σύμφωνα με τις έρευνές τους όσοι μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια των δοκιμών βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από εκείνους που δεν το έκαναν.

Όπως ανακοίνωσε ο Andrew Scholey από το Πανεπιστήμιο του Northumbria στο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου, «Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι η τσίχλα μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη και τη λειτουργική μνήμη. Υπάρχει ένας αριθμός πιθανών εξηγήσεων αλλά ακόμη είναι υποθετικές».

Ωστόσο, στην τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, η τσίχλα τελικά βλάπτει και δεν ωφελεί τη μνήμη, ύστερα από εξέταση 3.000 μαθητών από ομάδα επιστημόνων, που ήθελε να διαπιστώσει τι πραγματικά ισχύει.

Στην πρώτη ομάδα τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των δοκιμών μασούσαν τσίχλα και στη δεύτερη, τα παιδιά δεν μασούσαν. Όπως αποδείχθηκε, σύμφωνα με τους γιατρούς, το μάσημα της τσίχλας εμποδίζει τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να ανακαλέσουν πληροφορίες.

Οι ερευνητές εξήγησαν το αποτέλεσμα που προέκυψε υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις των σιαγόνων κατά τη μάσηση επιδρούν στην ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργήσει συνδυαστικά.

Πολύ περισσότερο, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, στις διαδικασίες της μνήμης επιδρούν αρνητικά οποιεσδήποτε ρυθμικές μη συνειδητές κινήσεις, όπως το κούνημα των ποδιών ή το χτύπημα των δακτύλων.