Η μορφή του Άγιου Βασίλη, που μοιράζει κάθε Χριστούγεννα δώρα, ενθουσιάζει τα παιδιά. Δεν είναι μόνο το γεγονός των δώρων, αλλά και όλο το παραμύθι γύρω από εκείνον. Η μετακίνησή του με έλκηθρο που σέρνουν τάρανδοι, οι μικροί βοηθοί του στοεργαστήριό του, τα ξοτικά, η επίσκεψή του σε κάθε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων και η είσοδός του από την καμινάδα κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων των παιδιών.

Υπάρχουν τρόποι για να την καλλιεργήσετε και να τη διατηρήσετε ζωντανή όσο περισσότερο μπορείτε. Δείτε παρακάτω:

1. Ζητήστε από το παιδί σας την παραμονή των Χριστουγέννων, να παρασκευάσει μαζί σας ένα γλυκόγια τον Άγιο Βασίλη. Αφήστε το τα διαλέξει το ίδιο τι θα τον κεράσετε καιζητήστε του να το σερβίρει μαζί με κάποιο ποτό στο τραπεζάκι του σαλονιού γιανα το γευθεί ο Άγιος. Το βράδυ μπορείτε εσείς, οι γονείς, χωρίς να γίνετεαντιληπτοί να το καταναλώσετε, φροντίζοντας να αφήσετε αρκετά ψίχουλα στο πιάτοσας.

2. Αγοράστε κα μπανάκια και χωρίς να γίνετε αντιληπτοί, μία ώρα αφού αποκοιμηθεί, κάντε θόρυβο με αυτά έξω από το δωμάτιό του (στο παράθυρό του ή στην μπαλκονόπορτα),ώστε να νομίζει ότι ο ήχος έρχεται από το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.

3. Απαντήστε στο γράμμα που κάθε χρόνο στέλνει στον αγαπημένο του Άγιο. Πρέπει να φροντίσετε να μην γράψετε εσείς το γράμμα, γιατί το παιδί σας μπορεί να αναγνωρίσει τον γραφικό σας χαρακτήρα. Δώστε σε κάποιον φίλο να αντιγράψει  την απαντητική επιστολή  σας με τα δικά του γράμματα. Φροντίστε να τηνκάνετε προσωπική με αναφορές στο όνομά του, στην ηλικία του, στα αδέρφια ή στο κατοικίδιο του παιδιού σας, ώστε να γίνει πιστευτή. Μπορείτε να την κάνετε καιλίγο πιο εντυπωσιακή με αυτοκόλλητα και υγρή χρυσόσκονη.

4. Θυμηθείτε τηλίστα με τα δώρα που έχει φτιάξει το παιδί σας για τον Άγιου Βασίλη καιανταποκριθείτε, όσο πιο πιστά μπορείτε σε ο,τι ζητάει. Αν δεν βρείτε κάποιο αποτα δώρα, φροντίστε στην επιστολή που του στέλνετε ως απάντηση στο αίτημά του να του εξηγήσετε τη δυσκολία που συναντήσατε κι ας μιλάμε για Άγιο.