Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, ειδικά αν η μητέρα δεν εργάζεται ή αν υπάρχει κάποιο έμπιστο άτομο, όπως η γιαγιά, που πρόθυμα αναλαμβάνει την φροντίδα του. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική, αφού ο παιδικός σταθμός δεν αποτελεί μόνο μια λύση φύλαξης του παιδιού για τις ώρες που οι γονείς εργάζονται, αλλά του προσφέρει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με το mother.gr.Πιο συγκεκριμένα:

  • Το παιδί κοινωνικοποιείται. Στον παιδικό σταθμό το παιδί αποκτά καινούριους φίλους, γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να ακολουθεί τους κανόνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της ομάδας αυτής.
  • Αποκτά δεξιότητες. Ακόμα και στα προσχολικά αυτά χρόνια, οι δεξιότητες και οι γνώσεις που αποκτούν τα παιδιά μέσα από την κατάλληλη για την ηλικία τους εκπαίδευση είναι πολλές.
  • Απασχολείται δημιουργικά. Μέσα από το παιχνίδι και τις πολλές καθημερινές δραστηριότητες ( μουσική, ζωγραφική, θέατρο, γυμναστική) το παιδί απασχολείται δημιουργικά και διευρύνει τους ορίζοντες του.
  • Γίνεται αυτόνομο. Στον παιδικό σταθμό το παιδί αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να κάνει πολλά πράγματα μόνο του και να αυτοεξυπηρετηθεί, όπως για παράδειγμα να φάει μόνο του, με αποτέλεσμα να κάνει σταθερά βήματα προς την ανεξαρτητοποίηση του.
  • Βελτιώνει την συμπεριφορά του. Σκεφτείτε πόσο σημαντικά μαθήματα συμπεριφοράς παίρνει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό: μαθαίνει να περιμένει την σειρά του, να ζητά συγγνώμη, να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να αποδέχεται εξίσου την νίκη και την ήττα κλπ. Επίσης ο παιδικός σταθμός βοηθά τα παιδιά να γίνονται λιγότερο εγωκεντρικά.
  • Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ένα παιδί ξεκινήσει παιδικό σταθμό «λύνεται» η γλώσσα του, αφού ακόμα και τα εσωστρεφή παιδιά ενθαρρύνονται να μιλήσουν για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους