Μελέτη που δημοσιεύθηκε το περιοδικό Pediatrics αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι παρά τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις από τους παιδιάτρους, αναφορικά με την σίτιση των νεογνών με οτιδήποτε άλλο εκτός από το μητρικό γάλα ή φόρμουλα, πολλές μητέρες φαίνεται να εισάγουν στερεές τροφές πολύ πριν ο οργανισμός των μωρών μπορεί να τις αφομοιώσει.

Σε μια εθνική έρευνα που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σε 1.334 μητέρες, το 40% είχε εισάγει στερεά τροφή στη διατροφή του μωρού τους πριν αυτό κλείσει τους 4 μήνες, ενώ 9%, άρχισε ήδη από τον πρώτο μήνα.

Οι παιδίατροι γενικά συνιστούν:

Μόλις το μωρό σας φτάσει σε ηλικία 4-6 μηνών και τρώει με άνεση την κρέμα δημητριακών με κουτάλι, με τη βοήθεια σας φυσικά, είναι έτοιμο να δοκιμάσει μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Μερικά μωρά βρίσκουν ενδιαφέρουσες τις νέες γεύσεις, ενώ άλλα φαίνονται πιο διστακτικά. Ωστόσο, μέχρι να συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του, το μωρό σας θα έχει αρχίσει να τρώει διάφορα φρούτα, λαχανικά και είδη κρέατος και θα απολαμβάνει τα διαφορετικά χρώματα, τις γεύσεις και την υφή των τροφών.

Πολτοποιημένες τροφές για μωρά 4 – 6 μηνών

Οι πρώτες στερεές τροφές του μωρού πρέπει να πολτοποιούνται, δηλαδή να μετατρέπονται σε ένα είδος πουρέ, ώστε να μην διατρέχει το μωρό κίνδυνο να πνιγεί. Πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν για αρχή τα λαχανικά σε πορτοκαλί χρώμα (π.χ. γλυκοπατάτες, κολοκύθες και καρότα) και στη συνέχεια άλλα λαχανικά (π.χ. αρακά, φασόλια, παντζάρια), πολτοποιημένα φρούτα (π.χ. μπανάνες, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα) και τέλος, γιαούρτι, κοτόπουλο πουρέ και κρέας πουρέ.

Μπορείτε να ετοιμάσετε μόνες σας την τροφή του μωρού βράζοντας τα υλικά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια πολτοποιώντας τα με ένα πιρούνι ή αλέθοντάς τα στο μπλέντερ. Έτσι, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να είστε σίγουρες ότι η τροφή είναι φρέσκια, χωρίς αλάτι, ζάχαρη ή συντηρητικά. Εάν ταΐζετε το μωρό σας με τα βαζάκια βρεφικής τροφής του εμπορίου, απενοχοποιηθείτε… οι τροφές αυτές αποτελούν σίγουρα μια πολύ βολική λύση και έχουν περάσει από ελέγχους ασφαλείας. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε να του δώσετε οργανικές τροφές για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση του μωρού σας σε ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, ορμόνες, αντιβιοτικά, χρωστικές, κηροειδείς και άλλες χημικές ουσίες.

Συνήθως, τα μωρά χρειάζονται περίπου δυο μήνες για να προσαρμοστούν στις πολτοποιημένες τροφές. Ξεκινήστε δίνοντας στο μωρό ένα νέο είδος τροφής, κάθε φορά για ένα διάστημα 2-3 ημερών, αναζητώντας πιθανές ενδείξεις αλλεργικών αντιδράσεων, όπως εμετό, διάρροια ή εξανθήματα. Τις πρώτες φορές που το μωρό σας δοκιμάζει μια νέα τροφή, ίσως ζαρώσει το προσωπάκι του, φτύσει το φαγητό ή ανακατευτεί. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, καθώς πρόκειται για μια φυσική αντίδραση στη νέα γεύση και υφή της τροφής. Προσπαθήστε ξανά στο επόμενο γεύμα και με τον καιρό, το πιθανότερο είναι ότι το μωρό σας θα αποδεχτεί τη νέα τροφή.

Τροφές που τρώγονται με το χέρι, με τη χρήση κουταλιού, φλιτζανιού για μωρά 6 – 12 μηνών

Όταν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας αρχίζει να μετακινεί την τροφή από τη μια πλευρά του στόματος στην άλλη και να μασάει πάνω κάτω, είναι έτοιμο για το επόμενο στάδιο: πιο στερεά ή τροφή σε «σβόλους».

Ξεκινήστε με πιο στερεές, λιγότερο πολτοποιημένες σε σχέση με το προηγούμενο στάδιο τροφές, όπως πουρέ από καλά βρασμένα λαχανικά, πουρέ πατάτας και πουρέ ρύζι. Αν το μωρό σας τα καταπίνει άνετα, προχωρήστε σε μαλακές τροφές, όπως καλά βρασμένες χυλοπίτες, βραστά λαχανικά, μαλακά φρούτα και καλά βρασμένο κρέας, κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια (σε κύβους μικρότερους του μισού εκατοστού).

Όταν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας προσπαθεί να πιάσει το φαγητό με τα δάχτυλα ή τις παλάμες για να το βάλει στο στόμα του, είναι έτοιμο να φάει με τα χέρια. Πέρα από τις βραστές χυλοπίτες, τα λαχανικά, το κρέας και τα μαλακά φρούτα σε κομματάκια, προσφέρετε στο μωρό ξηρά δημητριακά, κράκερς, φρυγανιές, μικρά κομμάτια τυρί και κρόκο αβγού. (Το ασπράδι του βραστού αβγού ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργίες, γι’αυτό περιμένετε να συμπληρώσει το παιδί το πρώτο έτος της ηλικίας του προτού το δοκιμάσει.) Επίσης, ήρθε η στιγμή να αρχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας με «επιτραπέζιες» τροφές αρκεί να είναι μαλακές και να κόβονται σε κομματάκια.

Συνήθως τα μωρά 8-9 μηνών αρχίζουν να αποκτούν πιο σταθερά χεράκια, οπότε είναι μια καλή περίοδος για να δώσετε στο μωρό σας κουτάλι και φλιτζάνι. Δείξτε του πώς να βουτάει το κουτάλι στο φαγητό του και να το φέρνει στο στόμα του, όπως και πώς να φέρνει το φλιτζάνι στο στόμα του και να το γέρνει για να πιει. Θα ξεκινήσει χτυπώντας και κουνώντας το κουτάλι και το φλιτζάνι και λερώνοντας με φαγητό το πρόσωπο, τα μαλλιά και τα ρούχα του, όπως επίσης και το πάτωμα. Ξεκινήστε δίνοντάς του να κρατάει ένα κουτάλι, ενώ εσείς θα το ταΐζετε με ένα άλλο κουτάλι. Μετά από αρκετούς μήνες εξάσκησης (και ακαταστασίας), πιθανόν να έχει αρχίσει να μαθαίνει να τρώει και να πίνει μόνο του με το κουτάλι και το φλιτζάνι μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.