Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Τα έμβρυα μέσα από την μήτρα ακούν ήχους και, όπως είναι γνωστό, κυκλοφορούν μουσικές ειδικές για εγκύους που λειτουργούν ευεργετικά στην ανάπτυξη τους.

Μετά τη γέννηση, όπως μπορούν να αναγνωρίσουν τη φωνή της μαμάς, έτσι αναγνωρίζουν μελωδίες και τραγούδια, που άκουγαν μέσα από την κοιλιά. Μεγαλώνοντας, τα μωρά τρελαίνονται να ακούν και να παράγουν ήχους. Κουδουνίστρες, τύμπανα, μουσικά ζωάκια κλπ προσελκύουν το ενδιαφέρον τους.

Ποια, όμως είναι η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί ένα παιδί με τη μουσική;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στα τρία περίπου χρόνια τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν τη λεγόμενη μουσική προπαιδεία.

Μέσα από αναγνωρισμένα μουσικά συστήματα, κατάλληλα γι’ αυτή την ηλικία, (πχ σύστημα ORFF), το παιδί έρχεται σε επαφή με τη μουσική, τις νότες και τα μουσικά όργανα. Φυσικά, όλο αυτό γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού και μέσα από το παιχνίδι, την κίνηση, το τραγούδι και τον ρυθμό, το παιδί χαίρεται και μαθαίνει μουσική!

Αυτή η πρώτη επαφή είναι σημαντική, καθώς μας βοηθάει να καταλάβουμε αν το παιδί έχει κλίση σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ατομικά μαθήματα για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου καλό είναι να ξεκινούν στην ηλικία των 6 -7 χρόνων. Σε εξαιρετικές, βέβαια, περιπτώσεις μπορεί ένα παιδί να αρχίσει και πιο νωρίς.

Η μουσική πλουτίζει τον ψυχικό κόσμο των παιδιών και συμβάλλει στην ολοκληρωμένη πνευματική και ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Συνεπώς, απευθυνθείτε στα ωδεία της περιοχής σας, καθως, όσο νωρίτερα το παιδί γνωρίσει και αγαπήσει τη μουσικη, τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί.