Τα  παιδιά μιμούνται πολλά από τους γονείς τους οπότε μαθαίνουν για την εικόνα του σώματός τους, τις ικανότητες τους και το περιβάλλον τους, από τα λεγόμενα και τις πράξεις των γονιών τους.

Οπότε πρέπει να γίνετε καλά πρότυπα για εκείνα να τα διδάξετε καλές συνήθειες όχι με τιμωρία ή ανταμοιβή αλλά με τη συμπεριφορά σας.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες συνήθειες που θα θέλατε να μην αποκτήσουν και πως θα τα βοηθήσετε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Αυτοκριτική

Κάνοντας συνέχεια αυτοκριτική για το πως είστε τους στέλνετε το μήνυμα πως η αυτοεκτίμηση βασίζεται στην εξωτερική εμφάνιση. Ειδικά τα κορίτσια επηρεάζονται πολύ από τα λόγια της μαμάς. Κατά συνέπεια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απέχθεια για την εικόνα που βλέπουν στον καθρέπτη και να καταλήξουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση διά βίου. Λόγω ότι τα κορίτσια επηρεάζονται πιο πολύ μπορεί να αναπτύξουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες όπως αυξομείωση βάρους ή διατροφικές διαταραχές.

Συναισθηματική πείνα

Όταν στρέφεστε στο φαγητό για να αισθανθείτε καλύτερα σε περιπτώσεις απογοήτευσης ή στεναχώριας αυτό το λάθος μήνυμα μπορεί να περάσει στα παιδιά σας. Θα νομίζουν πως το φαγητό είναι ο μόνος τρόπος για να αισθανθούν καλά. Δείξτε τους πως υπάρχει και άλλος τρόπος όπως μια συζήτηση με φίλους ή μια βόλτα στο πάρκο.

Πολυλογία, κατάχρηση sms

Δεν μπορείτε να λέτε στο παιδί σας να σταματήσει να στέλνει μηνύματα ή να μιλάει στο κινητό την ώρα του φαγητού όταν και εσείς την ίδια ώρα μιλάτε στο τηλέφωνο. Η εικόνα σας περνάει ισχυρότερο μήνυμα από τα λόγια σας. Θέστε κανόνες για την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών που θα τηρείτε όλοι. Τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστεί τείνουν να υποφέρουν από υπνηλία, κακές σχολικές επιδόσεις και να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σωματικό τους βάρος. Αλλά τα παιδιά που τρώνε τουλάχιστον ένα γεύμα με την οικογένεια τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Το επιφανειακό και το ουσιώδες

Σε πολλά κορίτσια αρέσει να φοράνε ρούχα και αξεσουάρ των μαμάδων τους. Δείξτε τους ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα να περάσουν την ώρα τους όπως μια βόλτα με τους φίλους τους ή η ενασχόληση με ένα σπορ. Διδάξτε τα να είναι δυναμικά και δραστήρια, ενώ μέσα από τα χόμπι τους μπορούν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να εκτιμήσουν τα πνευματικά τους ταλέντα, περισσότερο από την εξωτερική ομορφιά.

Πίνω για να χαλαρώσω

Αν έχετε την κακιά συνήθεια μόλις γυρνάτε στο σπίτι να πίνετε ένα ποτάκι λέγοντας ότι το χρειάζεστε τότε είναι σαν να λέτε στο παιδί σας πως το αλκοόλ είναι ένας τρόπος να απαλλαγείς απ” το στρες και να αισθανθείς καλύτερα με τον εαυτό σου. Το ίδιο ισχύει και με τον καφέ που τον πίνετε για να τονωθείτε ή να ξυπνήσετε. Βρείτε λοιπόν έναν πιο υγιεινό τρόπο να χαλαρώσετε ή να ενεργοποιηθείτε. Δοκιμάστε γυμναστική, διαλογισμό ή κάποιο χαλαρωτικό χόμπι με τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας.

Όλα είναι ανταγωνισμός

Λέγοντας στο παιδί σας πως άλλα παιδιά (γείτονες, συμμαθητές, ξαδέρφια) είναι καλύτερα στον αθλητισμό ή γενικά σε κάτι που κάνουν δεν είναι καλό κίνητρο. Κινητοποιήστε το αλλιώς. Βοηθήστε το να επικεντρωθεί στη απόλαυση που έχει ένα άθλημα και την βελτίωση που έχει στις επιδόσεις του.

Τσακωμοί και διαφωνίες

Αν τσακώνεστε διαρκώς, τα παιδιά σας μαθαίνουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων. Το άγχος είναι πάντα ένας προκλητικός παράγοντας ενός καβγά. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε διαφορετικά το άγχος σας; Τότε ζητήστε βοήθεια. Οι τσακωμοί μπορεί να σας βοηθούν να εκτονωθείτε αλλά μετέπειτα έχουν αρνητική επίδραση σε σας και τα παιδιά σας. Και έχει αποδειχθεί ότι το στρες κάνει κακό στην ψυχοσωματική υγεία των παιδιών.

Κουτσομπολιό

Κρίνοντας συνέχεια την εμφάνιση ή τις πράξεις των άλλων μπορεί να είναι ένδειξη κακής αυτό-εκτίμησης. Αντί λοιπόν να ασχολείστε διαρκώς με τους άλλους, να διαβάζετε κουτσομπολίστικα περιοδικά ή να βλέπετε τηλεοπτικές εκπομπές με τα νέα της showbiz, βρείτε τρόπους να κάνετε δημιουργικά πράγματα με την οικογένεια σας.

Αν καταλαβαίνετε πως έχετε αρνητική συμπεριφορά μπροστά στα παιδιά τότε μην τα αγνοείτε ελπίζοντας ότι δεν σας παρατηρούν. Επισημάνετε μόνοι σας το λάθος σας. Βρείτε το ως ευκαιρία να διδάξετε κάτι στα παιδιά σας. Ζητήστε τη βοήθεια τους να απαλλαγείτε από την κακή συνήθεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι οικογένειες μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή όταν αλληλοϋποστηρίζονται.