Μετά από μεγάλη απουσία, λόγω της γέννησης του δεύτερου γιού μου, επανέρχομαι στη στήλη προσπαθώντας να αναλύσω ένα ερώτημα, το οποίο απασχολεί του γονείς, και ιδιαίτερα τους νέους γονείς που αποκτούν το πρώτο τους παιδάκι.

Η λανθασμένη μεν αλλά εύλογη δε σύγκριση του παιδιού μας με άλλα παιδιά (οποιαδήποτε σύγκριση θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγεται), είτε φιλικών οικογενειών, είτε με άλλα παιδάκια άγνωστα τα οποία έρχονται σε επαφή με το δικό μας, γεννάει μία ανησυχία: το άλλο παιδάκι μιλάει, λέει πολλές λεξούλες, ενώ το δικό μου ελάχιστες. Μήπως το παιδί μου έχει κάποιο πρόβλημα;

Καταρχήν, ηρεμήστε και μη σκέφτεστε αρνητικά. Σύμφωνα με μελέτες πολλά παιδιά, σε ποσοστό το οποίο φτάνει το 25%, δηλαδή το ένα στα τέσσερα, αργεί να αναπτύξει το λόγο σε σχέση με τα συνομήλικα με αυτό παιδιά. Η αιτία που συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστή, ωστόσο λόγω της πολυπλοκότητας του λόγου οι παράγοντες που ευθύνονται μπορεί να είναι πολλοί.

Δώστε στο παιδί σας το χρόνο του, δίνοντας του διαρκώς πλούσια γλωσσικά ερεθίσματα. Συζητείστε μαζί του, πείτε του παραμύθια, εξηγήστε του οτιδήποτε κάνετε και προτρέψτε το να μιλήσει. Βομβαρδίστε το παιδί σας με λέξεις, οπτικοποιώντας τες όπου μπορείτε. Μην το απογοητεύετε στην προσπάθειά του να μιλήσει και βοηθήστε το να παράγει απλές συλλαβές.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην κατανόηση του παιδιού. Σύμφωνα με έρευνες και εμπειρία ταυτόχρονα, τα παιδιά τα οποία έχουν πολύ καλή κατανόηση, εκτελούν εντολές τόσο απλές όσο και σύνθετες, έχουν μεγάλο εύρος αντιληπτικού λεξιλογίου ωστόσο έχουν καθυστερήσει να μιλήσουν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα αναπτύξουν και την ομιλία.

Παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να σας ανησυχήσουν:

  • Το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 2,5 ετών και το εκφραστικό του λεξιλόγιο να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό ή μηδαμινό.
  • Η εικόνα ενός παιδιού «χαμένου», απομονωμένου χωρίς ενδιαφέροντα και χωρίς καμία διάθεση για επικοινωνία με το περιβάλλον του, μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη πολύ σοβαρής διαταραχής. Μην αγνοήσετε τέτοιες ενδείξεις.
  • Εικόνα παιδιού που ενδιαφέρεται και προσπαθεί να επικοινωνήσει, ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε γλωσσικά ερεθίσματα μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα στην ακοή. Εάν έχετε αμφιβολία για την ακοή του παιδιού σας, επισκεφθείτε άμεσα έναν ακοολόγο γιατρό (Ω.Ρ.Λ.).

Συνοψίζοντας, δώστε το χρόνο και τη δυνατότητα στο παιδί σας να μιλήσει. Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδάκια, διότι οι συγκρίσεις αυτές μόνο αρνητικά μπορούν να επιδράσουν. Μην αγνοείτε ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν έχετε αμφιβολίες και για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το λόγο και την ομιλία του παιδιού σας, απευθυνθείτε σε κάποιον λογοθεραπευτή προκειμένου να σας κατευθύνει κατάλληλα. Η έγκαιρη διάγνωση διαταραχών λόγου και ομιλίας έχει σαφώς καλύτερη αντιμετώπιση.

 

Από τον λογοθεραπευτή Δημήτρη Χριστοφόρου «ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» κέντρο θεραπειών και Θεραπείες κατ’οίκον στην Αττική τηλ:6945708032

xristoforoy

dimitrioschristoforou@gmail.com