Μόλις μπήκαμε στο νέο έτος και ένας από τους πρώτους στόχους που θα πρέπει να βάλετε είναι να αποφύγετε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος αναφορικά με το παιδί και ταυτόχρονα να δομήσετε μια ακόμα πιο ουσιαστική σχέση μαζί του:

  • Προσπαθήστε ακόμα περισσότερο να αφιερώνετε χρόνο στο παιδί σας, με δεδομένο ότι λείπετε καθημερινά πολλές ώρες από το σπίτι. Το παιδί δεν έχει ανάγκη μόνο από τη φυσική παρουσία σας στο σπίτι, αλλά από την αλληλεπίδραση μαζί του.
  • Μην ξεχνάτε να του λέτε και να του δείχνετε με κάθε ευκαιρία και με όλους τους δυνατούς τρόπους πόσο το αγαπάτε κι ας θεωρείτε αυτονόητο ότι το ξέρει.
  • Να εστιάζετε στα θετικά, να επιβραβεύετε το παιδί όσο πρέπει και να μην το υποτιμάτε ή το συγκρίνετε με άλλα παιδάκια, θέλοντας να του δώσετε κίνητρο για βελτίωση, γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
  • Από τη στιγμή που θέλετε να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί, που θα στηρίζεται στις δυνάμεις του, αποφύγετε όλες εκείνες τις αχρείαστες παρεμβάσεις σε κάθε του επιλογή, σε κάθε απόφαση που καλείται να πάρει και αφήστε του χώρο να φερθεί αυθόρμητα όπου πρέπει.
  • Εξασφαλίστε ελεύθερο χρόνο για το παιδί σας. Είναι καλό να έχει εξωσχολικές δραστηριότητες, όμως μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμά του, αφού δε θα καταφέρετε τίποτα άλλο από το να νιώθει πιεσμένο.

 

Πηγή: mother.gr