Το ιδανικό είναι να βάλετε από νωρίς τις βάσεις για μια δυνατή σχέση με το παιδί σας, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να είσαστε επί της ουσίας κοντά του. Από τη στιγμή λοιπόν που τώρα είναι μικρό, μπορείτε να κάνετε μια καλή αρχή με απλές ερωτήσεις:

«Πώς ήταν η μέρα σου;»

Άκρως αυτονόητη μεν, άκρως ουσιώδης δε αυτή η ερώτηση, καθώς το παιδί εκλαμβάνει το ενδιαφέρον σας να μοιραστεί μαζί σας οτιδήποτε αξιοσημείωτο θεωρεί εκείνο ότι του συνέβη.

«Θέλεις να μου μιλήσεις για τον καλύτερό σου φίλο;»

Εννοείται ότι ξέρετε τα πάντα για αυτόν και δεν περιμένετε από το παιδί να σας κατατοπίσει, όμως σίγουρα σας ενδιαφέρει να δείτε μέσα από τα δικά του μάτια πώς εκφράζεται για εκείνον, άρα αν όντως τον καλύπτει η μεταξύ τους σχέση. Αν δε νιώσει την ανάγκη να πει πολλά, μην το πιέσετε.

«Πώς σου φαίνεται η δασκάλα σου;»

Κάθε γονιός εύχεται να έχει το παιδί του καλή εικόνα για τη δασκάλα του, αφού με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται και ο τρόπος που βλέπει το σχολείο κατ’επέκταση. Από εκεί και πέρα, ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι κάποια πράγματα ενοχλούν το παιδί στη συμπεριφορά της και να χρειαστεί να κάνετε μια κουβέντα μαζί της για να δειτε κατά πόσο ισχύουν τα λεγόμενά του. 

«Υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει αυτή την περίοδο;»

Εντάξει, μη φανταστείτε ότι θα σας μιλήσει για κάποιο…φιλοσοφικό ζήτημα, όμως το θέμα είναι να νιώσει άνετα να βγάλει από μέσα του κάτι που το απασχολεί. Δείξτε ζωηρό ενδιαφέρον, συζητήστε το εκτενώς μαζί του και δώστε του το ελεύθερο να επαναλάβετε ανάλογη συζήτηση οποτεδήποτε το θελήσει.

«Θέλεις να σε βοηθήσω σε κάτι;»

Αν βλέπετε το παιδί σας να πασχίζει να καταφέρει κάτι, δε θα ήταν κακή ιδέα να προσφερθείτε να το βοηθήσετε. Έτσι και πιο νωρίς θα τελειώσει και θα εκτιμήσει το ενδιαφέρον σας, ιδιαίτερα αν κρατήσετε ανάλογη στάση στο μέλλον.

Πηγή: mother.gr