Η ικανότητα σε ένα παιδί να θυμάται αντικείμενα, γεγονότα ή πρόσωπα γεννιέται προτού να είναι σε θέση να εκδηλώσει αυτή του την κατάσταση με λόγια. Ωστόσο η ολοκλήρωση της ανάπτυξης κρατάει πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα μωρά από 3-6 μηνών αντιδρούν σε εμπειρίες που διεγείρουν τις αισθήσεις τους και παράλληλα αναπτύσσουν τη μνήμη τους. Σε αυτή τη φάση πιθανόν να δείτε πώς αντιδρά το μωρό όταν εξαφανίζονται πράγματα από μπροστά του. Σκύβει για να τα ψάξει; Μήπως αφήνει ένα παιχνίδι κάτω και γυρίζει να το πάρει μετά;

Αυτά τα σημάδια μαρτυρούν ότι η μνήμη του μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται. Όταν ήταν πιο μικρό, ίσχυε το «δεν το βλέπω, δεν υπάρχει». Τώρα το μωράκι σας μαθαίνει ότι τα πράγματα υπάρχουν ακόμη κι όταν δεν τα βλέπει.

Παιχνίδια μνήμης

Μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε μαζί του το εξής παιχνίδι: Δείξτε το μωρό σας ένα αγαπημένο του παιχνίδι και στη συνέχεια γυρίστε το πρόσωπό του από την άλλη ώστε να μην το βλέπει πια. Αν δείτε το μωράκι σας να γυρίζει το κεφάλι ή το σώμα του για να ψάξει το παιχνίδι, βοηθήστε το να πιάσει το αντικείμενο και πείτε του ενθαρρυντικά λογάκια, όπως : « Πλάκα είχε. Ας το ξανακάνουμε!»

Ένα άλλο παιχνίδι που μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε με το μωρό σας είναι να το βοηθήσετε να μάθει να κάνει τα σήματα της νοηματική γλώσσας .

Ακουμπήστε απαλά τα χέρι σας πάνω στα δικά του και σχηματίστε τα σήματα χρησιμοποιώντας τις παλάμες και τα δάχτυλά του έτσι ώστε να μάθει πώς νιώθεις όταν κάνεις σήματα. Με τον καιρό το μωρό θα καταλάβει ότι αυτές οι χειρονομίες είναι σκόπιμες και όχι τυχαίες κινήσεις που μπορούν να το βοηθήσουν να εκφράζει αυτά που θέλει και έχει ανάγκη.