H κοιλιοκάκη ή αλλιώς η εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από την πρωτεΐνη των δημητριακών και η οποία ονομάζεται γλουτένη. Τι είναι όμως γλουτένη;
Η γλουτένη είναι λοιπόν μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη που οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και κατά συνέπεια δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση της τροφής με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη μπορεί να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες, τις βιταμίνες και συγκεκριμένα ανόργανα στοιχεία.

Τα συμπτώματα της δυασανεξίας στη γλουτένη ή της κοιλιοκάκης μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ένταξη της γλουτένης στο διαιτολόγιο του μωρού σας. Αναλυτικότερα:

στα βρέφη τα συμπτώματα
εμφανίζονται μετά την εισαγωγή στη διατροφή τους τροφών με γλουτένη, όπως είναι η φαρίν λακτέ, το σιτάλευρο, τα ζυμαρικά, και η μπισκοτόκρεμα. Οι πρώτες ενοχλήσεις που οδηγούν συνήθως στο γιατρό είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, η διάρροια, οι συχνές ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις, το «φούσκωμα» και ο τυμπανισμός της κοιλιάς, η μειωμένη σωματική ανάπτυξη και η στασιμότητα ή η απώλεια βάρους.

στα μεγαλύτερα παιδιά
, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης να εμφανιστούν ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες. Μην εκπλαγείτε, αν το παιδί σας αρχίσει να γίνεται όλο και πιο οξύθυμο. Είναι κι αυτό ένα σύμπτωμα της δυσανεξίας στη γλουτένη!
Σε περίπτωση που έχετε υποψίες ότι υπάρχει κάποια δυσανεξία στη γλουτένη και έχετε κάποιες ενδείξεις για αυτό, ο παιδίατρος θα σας συστήσει να κάνετε μία σειρά από εξετάσεις. Ξεκινάτε λοιπόν με μία απλή αιμοληψία προκειμένου να υπολογιστούν τα αντισώματα έναντι τρανσγλουταμινάσης (anti-tTG). Στην περίπτωση διάγνωσης της κοιλιοκάκης δε θα πρέπει να πανικοβληθείτε. Η κοιλιοκάκη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις.Το παιδί σας χρειάζεται να κάνει μια ιδιαίτερα προσεγμένη διατροφή με τροφές χωρίς γλουτένη, που θα βοηθήσει στην επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου στην κανονική του κατάσταση και έτσι θα περιοριστεί η δυσανεξία στη γλουτένη. 


Σίγουρα η ιδέα ότι το παιδί σας θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη δίαιτα σε όλη τη ζωή του μπορεί να σας αγχώσει,
γρήγορα όμως θα αντιληφθείτε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, αφού μπορείτε πολύ άνετα να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα που την περιέχουν με αντίστοιχα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, που θα ικανοποιούν παράλληλα και τις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού του παιδιού σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Το μωρό σας λοιπόν θα μπορεί να πιει ελεύθερα χωρίς περιορισμούς λευκό γάλα (φρέσκο, εβαπορέ, ζαχαρούχο, σκόνη, κρέμα γάλακτος), να φάει γιαούρτι αλλά αποφύγετε να του δώσετε γιαούρτι με δημητριακά. Στη διατροφή του επιτρέπεται το άσπρο ή κίτρινο τυρί αλλά όχι  το ροκφόρ ή το τυρί κρέμα. Το κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά, τα όσπρια, τα φρούτα, οι πατάτες, το ρύζι τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί επιτρέπονται στη διατροφή του παιδιού αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να του δίνετε αλλαντικά, γλυκά με παντεσπάνι, με φύλλο, με αλεύρι, μπισκότα, γκοφρέτες και γενικά επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν άλευρα από σιτάρι, σίκαλη ή βρόμη.