Στην περίπτωση που δύο παιδιά πρέπει να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα για σας όσον αφορά τη διακόσμηση, αλλά και την οργάνωση. Και αν τα παιδιά είναι διαφορετικού φύλου και ηλικίας τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο! Πώς μπορεί ένα δωμάτιο να εξυπηρετήσει πολλές ανάγκες, όπως ύπνο, διάβασμα, ανάπαυση και παιχνίδι, όταν υπάρχει διαφορά στην ηλικία, στα ενδιαφέροντα, στο χαρακτήρα και στο φύλο;Ένα δωμάτιο που το μοιράζονται αποκλειστικά κορίτσια έχει τελείως διαφορετική διακόσμηση και ατμόσφαιρα από ένα καθαρόαιμο αγορίστικο δωμάτιο. Θα είστε τυχεροί αν είναι και τα δύο του ίδιου φύλου και σούπερ τυχεροί αν δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην ηλικία. Τι κάνετε, όμως, στην αντίθετη περίπτωση; Προσεχτικό σχεδιασμό!!!

Πολύ σημαντική στο σχεδιασμό είναι η διάταξη του δωματίου, που πρόκειται να εξυπηρετήσει πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Θα είναι υπνοδωμάτιο, χώρος παιχνιδιού, δραστηριοτήτων και ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών, αλλά και χώρος διαβάσματος και ανάπαυσης. Έχει υπολογιστεί, ότι ένα παιδί χρειάζεται επιφάνεια περίπου 8 τ.μ. Δύο παιδιά μπορούν να μοιραστούν 12 τ.μ. Αν, όμως, υπάρχουν πάνω από δυο παιδιά, είναι προτιμότερο να υπάρχει εκτός από το κυρίως υπνοδωμάτιο ένας κοινός χώρος για παιχνίδι και διάβασμα. Ο χώρος αυτός μπορεί αργότερα να αλλάξει χρήση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους, π.χ. να γίνει χώρος υποδοχής των φίλων τους, να διαμορφωθεί σε δεύτερο υπνοδωμάτιο, κ.α..

– Διακοσμήστε τους τοίχους με τους ήρωες που επιθυμεί το κάθε παιδί. Στον έναν τοίχο μπορεί να είναι ο Μίκυ και στο άλλον ο Μπάτμαν , στον ένα ο Μαστοράκος με τα εργαλεία του και στον άλλον τοίχο η Ντόρα η εξερευνήτρια. Μην ανησυχείτε για το αισθητικό αποτέλεσμα . Ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει να εκφράζει τα παιδιά. Τα αυτοκόλλητα στους τοίχους με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών ακόμα και αν είναι διαφορετικού φύλου δηλώνουν την οριοθέτηση του χώρου ως προσωπικού δωματίου σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους που διαθέτει το σπίτι.

– Ένα ακόμα  γενικό θέμα διακόσμησης που μπορεί να εντυπωσιάσει αγόρια και κορίτσια είναι το διάστημα και οι πλανήτες. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε έναν έναστρο ουρανό με τα ειδικά αστέρια που φωσφορίζουν μόλις κλείσουν τα φώτα.

 – Μπορείτε στις γωνίες του δωματίου να τοποθετήσετε δυο κουτιά διαφορετικού χρώματος που θα χρησιμεύουν ως αποθηκευτικοί χώροι για τα παιχνίδια. Στο τέλος της ημέρας και μετά από τις δραστηριότητές τους τα παιδιά καλό θα είναι να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της αποθήκευσης των παιχνιδιών ώστε το δωμάτιο τους να προετοιμάζεται για τον βραδινό τους ύπνο.

Εάν έχετε έλλειψη χώρου υπάρχουν στο εμπόριο κρεβάτια 2 σε 1 που περιέχουν ένα επιπλέον συρταρωτό και σας επιτρέπουν να εμφανίζετε το δεύτερο κρεβάτι μόνο το βράδυ για να κοιμηθεί το παιδί σας και την υπόλοιπη ημέρα κρύβεται σαν συρτάρι κάτω από το σταθερό κρεβάτι του δωματίου.

 – Κρεμάστε χρωματιστά  καδράκια ( μπλε για τα αγόρια και φουξια για τα κορίτσια) με φωτογραφίες των παιδιών σας μέσα από κοινές δραστηριότητες τους προκειμένου να τους υπενθυμίζετε ότι τα αδέλφια μπορούν να μοιράζονται εμπειρίες και ενδιαφέροντα, γιατί όχι και το δωμάτιο τους

– Χρησιμοποιήστε πίνακες ανακοινώσεων ξεχωριστούς για το κάθε παιδί που θα καρφιτσώνετε τις ζωγραφιές,  το μαθητικό τους πρόγραμμα  και άλλα

– Έχετε στο παιδικό δωμάτιο ένα γραφείο για χώρο μελέτης. Το γραφείο αυτό μπορεί να το χρησιμοποιούν τα αδέρφια για τη μελέτη τους. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται η παρουσία και των δυο παιδιών στο δωμάτιο την ώρα της μελέτης. Λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που μπορεί να έχει το κάθε παιδί στην προετοιμασία του για τα σχολικά μαθήματα και διαμορφώστε μια γωνιά μελέτης σε ένα άλλο δωμάτιο για παράδειγμα στο υπνοδωμάτιο σας που θα προορίζεται για το άλλο παιδί. Μη βάζετε το ένα παιδί να διαβάζει στο γραφείο και το άλλο στο τραπέζι τη κουζίνας γιατί αυτό δεν λαμβάνεται από τα παιδιά ως δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση.