Ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας της Γαλλίας (Agence de sécurité sanitaire) ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το 3D στην όραση των νέων. 

Ο Anses, βάζοντας μια ομάδα ειδικών να ασχοληθούν με τις επιπτώσεις στην όραση, κατέληξε σε δραστικά μέτρα για τη χρήση στερεοσκοπικού 3D (όπου το ένα μάτι του παρατηρητή βλέπει μια εικόνα ελαφρώς διαφορετική από το άλλο): «βρέφη κάτω των 6 ετών απαγορεύεται να εκτίθενται σε αυτό και περιορισμένη έκθεση σε παιδιά κάτω των 13 ετών, αλλά να είστε προσεκτικοί με τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν».

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ειδικοί, μελέτησαν όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που υπήρχαν για το θέμα, έκαναν συνεντεύξεις σε άλλους ειδικούς καθώς ρώτησαν ακόμα και αντιπροσώπους επαγγελματικών ομοσπονδιών και συνδικάτων.

«Αυτό που μας έκανε να θέλουμε να ψάξουμε το θέμα και να καταλήξουμε στον περιορισμό του είναι το οπτικό σύστημα των νέων μέχρι 12-13 ετών και κυρίως πριν από τα 6 τους χρόνια καθώς είναι η περίοδος της ανάπτυξής τους», διευκρινίζει ο Olivier Merckel, αρχηγός της ομάδας αξιολόγησης των κινδύνων που κρύβει η νέα τεχνολογία στους κόλπους του Anses.

Με άλλα λόγια, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν εξωτερικοί περιορισμοί που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς ή του φακού και κυρίως στο μέρος του εγκεφάλου που συγχέει τις εικόνες.

Οι νέοι σήμερα ήδη περνούν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, δεν είναι ανάγκη να τους επιβαρύνουμε και άλλο. Επιπλέον, οι καινούριες οθόνες βρίσκονται διαθέσιμες σε υψηλή ανάλυση, προσφέρουν λοιπόν την ίδια εικόνα με το 3D χωρίς όμως τις επιπλοκές του. Η επιλογή είναι δική σας.