Η κακοσμία του στόματος στα παιδιά οφείλεται σε ποικίλα αίτια, τα πιο συχνά από τα οποία βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα. Συγκεκριμένα, στο 90% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό χώρο. Δεν είναι, όμως, σπάνιο η κακοσμία να προέρχεται από περιοχές έξω από τη στοματική κοιλότητα.

Τα πιο σημαντικά τοπικά αίτια είναι η κακή στοματική υγιεινή, τα τερηδονισμένα δόντια, τα νοσήματα των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), η παραμονή υπολειμμάτων τροφών στη ράχη της γλώσσας, λοιμώξεις και εξελκώσεις της στοματικής κοιλότητας και η μειωμένη ποσότητα σάλιου.

 
Πώς αντιμετωπίζεται

Η καλή στοματική υγιεινή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωστής αντιμετώπισης. Το σχολαστικό βούρτσισμα πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια στα παιδιά από μικρή ηλικία. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να συνοδεύεται και από βούρτσισμα-καθαρισμό της επιφάνειας της γλώσσας. Το στοματικό αντισηπτικό διάλυμα είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται το βράδυ, πριν από την κατάκλιση, ώστε να δρα όλη τη νύχτα, οπότε η έκκριση του σάλιου είναι φυσιολογικά μειωμένη. Σημαντική βοήθεια προσφέρει το κατάλληλο διαιτολόγιο με το οποίο μειώνεται η προσφορά κρέατος και υδατανθράκων και αυξάνονται τα λαχανικά.

Συμβουλές για αποφυγή της κακοσμίας

Τα παιδιά πρέπει να: Βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές τη μέρα και να εκπαιδευτούν στη χρήση οδοντικού νήματος.

Μην παραλείπουν τον καθαρισμό της γλώσσας με τη χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας.

Να παίρνουν ένα καλό πρωινό, το οποίο -εκτός από τη σημαντική προσφορά του στη θρέψη- διεγείρει την έκκριση άφθονου σάλιου που μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων.Υποβάλλονται σε τακτική οδοντιατρική παρακολούθηση.

Τα παιδιά που εμφανίζουν κακοσμία στόματος πρέπει να πίνουν πολλά υγρά και μπορούν να μασάνε τσίχλες (χωρίς ζάχαρη) για διέγερση της έκκρισης σιάλου.

Πηγή: deltamoms