Πολλές από εσάς έχετε ήδη προμηθευτεί ή φτιάξει τα δημοφιλή γλυκίσματα των γιορτών που δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.

Όσον αφορά τα παιδιά και την ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουν θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία τους τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων.

Τα μελομακάρονα είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλυκό . Περιέχει αλεύρι. ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι , ζάχαρη , μέλι, μπαχαρικά, καρύδια . Είναι μια καλή πηγή ενέργειας , περιέχει καλά λιπαρά (αφού περιέχει ελαιόλαδο) ,αλλά ποτέ μη δώσετε μελομακάρονα σε βρέφη κάτω του έτους , αφού το μέλι που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση με το κλωστηρίδιο του τετάνου (αλλαντίαση ή τέτανο ). Επίσης μπορεί να είναι αιτία αλλεργικής αντίδρασης στα καρύδια ή σε κάποιο από τα μπαχαρικά . Η κατανάλωση μελομακάρονων σε παιδιά από ενός έως δύο ετών πρέπει επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, είτε γιατί μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις στα περιεχόμενα καρύδια είτε γιατί φορτώνουμε τον παιδικό οργανισμό με υπερβολικούς κακούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) κουράζοντας έτσι το πάγκρεας και αυξάνοντας το σωματικό βάρος.

Οι κουραμπιέδες είναι ένας νοστιμότατος χριστουγεννιάτικος γλυκός πειρασμός φτιαγμένος από μπόλικη ζάχαρη, ζωικό βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Ποτέ μη δώσετε κουραμπιέδες σε μωρό κάτω των δύο ετών. Μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση έντονη (αναφυλαξία) . Πρέπει να γνωρίζετε ότι δίνετε μια απαγορευμένη ουσία ,την ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα κακά λιπαρά στο μικρό σας παιδάκι. Σε μεγαλύτερα παιδιά η κατανάλωση των κουραμπιέδων πρέπει να γίνεται με αυστηρό μέτρο εφόσον ένας κουραμπιές μπορεί να δώσει έως 200 με 250 θερμίδες.