Ενώ απολαμβάνετε τα φιλάκια που σας δίνει το μωράκι σας μετά το μπάνιο ξαφνικά νιώθετε τα φιλάκια να αλλάζουν και να γίνονται δαγκωματιές. Αυτό ήταν! Το μωράκι σας ξεκίνησε να δαγκώνει! Έχει αποδειχτεί ότι αυτή η κακή συνήθεια είναι πιο συχνή στην ηλικία των 12-36 μηνών, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αποτελεί μία… ακατέργαστη μορφή επικοινωνίας του μωρού που δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα με λέξεις. 
Μετά τον πρώτο χρόνο το παιδί σας προσπαθεί συνειδητά να επικοινωνήσει μαζί σας και παράλληλα κατακλύζεται από περιέργεια να γνωρίσει τον κόσμο. Συνεπώς ένα δάγκωμα μπορεί να σημαίνει πως είναι πολύ ενθουσιασμένο ή βαριέται ή είναι ενοχλημένο από κάτι. Άλλες φορές μπορεί να είναι περίεργο και να θέλει να δοκιμάσει τι γεύση έχει το μάγουλο ή ο ώμος της μαμάς!Η δική σας αντίδραση θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εδραίωση αυτής της συμπεριφοράς του μωρού σας και για αυτό το λόγο φροντίστε να πείτε στο μωρό σας «δε δαγκώνουμε!». 
Τα περισσότερα παιδιά έχουν τη συνήθεια αυτή μόνο όταν βρίσκονται στο σπίτι τους, επειδή νιώθουν ασφάλεια και εκδηλώνονται ελεύθερα.  Ωστόσο οι περισσότερες δαγκωματιές γίνονται στις παιδικές χαρές, τα πάρκα ή τους παιδικούς σταθμούς. Στα μέρη εκείνα δηλαδή όπου τα μικρά παιδιά πρέπει να μοιραστούν τα ίδια παιχνίδια ή ακόμα και την προσοχή και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που τα επιτηρούν.Όπως αναφέραμε παραπάνω η αντίδραση σας από την πρώτη στιγμή θα επιτρέψει στο παιδί να συνεχίσει το δάγκωμα σε εσάς ή σε άλλα παιδιά. 

Εάν το παιδί σας δαγκώσει ένα άλλο παιδάκι και εσείς είστε μπροστά στα ατυχές περιστατικό θα πρέπει να αντιδράσετε αμέσως
και να υποδείξετε με σαφήνεια στο παιδί σας πως δε θα δεχτείτε ποτέ ξανά επανάληψη μίας τέτοιας συμπεριφοράς. Μιλήστε αυστηρά με ήρεμη φωνή και πείτε του «Δεν πρέπει ποτέ να δαγκώνεις. Αυτό πονά τους άλλους ανθρώπους». Στη συνέχεια, μπορείτε να απομακρύνετε το παιδί από το σημείο που έπαιζε, ώστε να αντιληφθεί τη συνέπεια που είχε η πράξη του. 
Εάν το παιδί σας είναι μικρό και ξεκινά να μιλάει τότε ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιήσει τις λέξεις ως εργαλείο επικοινωνίας και εξηγήστε του ότι, όταν είναι θυμωμένο ή στενοχωρημένο υπάρχουν άλλες καλύτερες εναλλακτικές  δυνατότητες επικοινωνίας εκτός από το δάγκωμα.

Κάποιες φορές τα νήπια βρίσκουν ευχαρίστηση στο δάγκωμα, γιατί βγάζουν δοντάκια. Φροντίστε να απαλλάξετε από τη φαγούρα των ούλων δίνοντάς του ένα μαλακό παιχνίδι ή ένα κομμάτι ύφασμα που μπορεί να δαγκώνει

Μη δαγκώνετε εσείς το παιδί σας π.χ στα πατουσάκια του,  γιατί δεν δίνετε το καλό παράδειγμα και δείχνετε με τον τρόπο αυτό ότι επιτρέπεται το δάγκωμα.