Υπάρχουν παιδιά που είναι εσωστρεφή λόγω χαρακτήρα και άλλα που κλείνονται στον εαυτό τους ή έστω αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές υπό το φόβο της έκθεσης, με ό, τι αυτή συνεπάγεται. Μάθετε περισσότερα:

  • Το παιδί μπορεί να εκδηλώσει κοινωνική φοβία οπουδήποτε, ακόμα και σε συγκεντρώσεις όπου κανονικά δε θα έπρεπε να νιώθει άγχος, όπως λόγου χάρη σε συναντήσεις με φίλους του. Το θέμα όμως είναι ότι για κάποιο λόγο αισθάνεται άβολα και μόνο στη σκέψη παρουσίας του εκεί.
  • Ουσιαστικά το παιδί θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να το μειώσουν, να το κοροϊδέψουν και γενικά έχει έναν αόριστο φόβο ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν το κακό του. Η κοινωνική φοβία κατά κανόνα εδράζεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού.
  • Όταν διαπιστώσετε τέτοιου είδους αρνητισμό από το παιδί σας, πρέπει να αναλάβετε δράση πριν η ψυχοσύνθεσή του επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη σε βάθος χρόνου.
  • Αναρωτηθείτε αν έχετε ευθύνη με τη δική σας στάση απέναντί του στο να πάσχει από έλλειψη αυτοεκτίμησης. Μήπως δεν του δείχνετε γενικά ότι πιστεύετε σε εκείνο, δεν του παρέχετε όση αγάπη έχει ανάγκη ή έστω δε βοηθάτε στην κοινωνικοποίησή του;
  • Εκτός από την αυτοκριτική, απαραίτητο είναι να κάνετε μια συζήτηση μαζί του για να σας αναφέρει τους λόγους που έχει τη συγκεκριμένη φοβία. Σε αυτή την κουβέντα μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχει προκληθεί από συμπεριφορές κάποιων τρίτων, οι οποίοι έχουν συνεχώς επικριτική στάση απέναντί του ή συνηθίζουν να το υποτιμούν.
  • Επειδή είναι πρακτικά αδύνατον να αποφεύγει κάθε κοινωνική εκδήλωση και απλά δεν έχει τύχει να αναφερθεί σε όσες νιώθει άνετα, ζητήστε να σας αναφέρει τις τελευταίες και φροντίστε να επιδίδεται σε αυτές. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει σταδιακά να διαπιστώσει μόνο του ότι οι κοινωνικές συναναστροφές έχουν και θετικά!
  • Πολύ σημαντικό είναι να του τονώνετε με κάθε ευκαιρία την αυτοπεποίθηση. Δείξτε του ότι πιστεύετε σε εκείνο, ότι διαπιστωμένα έχει δυνατότητες και πως αν σκέφτεται θετικά, τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα, μόνο και μόνο που θα αλλάξει την ψυχολογία του σε πρώτο επίπεδο.
  • Τέλος, ενημερώστε το παιδί για τα οφέλη των κοινωνικών συναναστροφών με άτομα που εκείνο επιλέγει και τα οποία θέλουν το καλό του. Ενδεχομένως το παιδί μέχρι σήμερα να θεωρεί ότι κανένας δεν μπορεί να έχει αγαθές προθέσεις απέναντί του, με εξαίρεση εσάς, κάτι που πρέπει να καταλάβει ότι είναι λάθος.

 

Πηγή: mother.gr