Για να τα καταφέρετε…

• Βάλτε όρια στη συμπεριφορά του παιδιού από νωρίς. Κάθε φορά που χρησιμοποιεί διάφορα ειρωνικά σχόλια ή απαράδεκτες εκφράσεις, θα του εξηγείτε ότι απαγορεύεται να μιλά έτσι και θα του εξηγείτε με σαφήνεια τους λόγους.

• Μάθετε επίσης στο παιδί ότι δεν πρέπει να λέει ό, τι σκέφτεται. Όταν, για παράδειγμα, αποκαλέσει τη πωλήτρια του σούπερ – μάρκετ χοντρή, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

• Πρέπει να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε για το πώς νιώθει – ακόμα και αν δεν εγκρίνετε τον τρόπο που εκφράζεται.

• Συγκεντρωθείτε στις λύσεις. Μπορεί να ανακαλύψετε – σε κάποιες πιο ήρεμες και ευγενικές στιγμές του παιδιού – τις πραγματικές αιτίες πίσω από αυτά τα ξεσπάσματα. Ίσως θυμώνει όταν του λέτε να μαζέψει τα πράγματά του γιατί του το ζητάτε πάντα την ώρα που παίζει και αναγκάζεται να σταματήσει το παιχνίδι του. Την επόμενη φορά, προειδοποιήστε το πέντε λεπτά προηγουμένως. Ίσως πάλι, σηκώνεται κάθε βράδυ από το κρεβάτι όχι γιατί το κρεβάτι του είναι «ηλίθιο» όπως σάς ανακοινώνει αλλά γιατί φοβάται στο σκοτάδι.

• Είναι σημαντικό να το ενημερώσετε για τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος όταν εισπράττει την αγένεια. Ξεκινήστε από τα δικά σας κάθε φορά που σας προσβάλλει.

Ανυποχώρητοι!

Δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε την αυθάδεια. Γιατί τα παιδιά που αποζητούν την προσοχή μας, κλιμακώνουν τη λεκτική αγένεια μέχρι να εκνευριστεί η μαμά και στο τέλος να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.
 Κοιτάξτε το αυστηρά στα μάτια και πείτε με τόνο που δε χωρά αντίρρηση ότι απαγορεύεται να μιλά έτσι και εξηγείστε τις συνέπειες που θα έχει η ανάρμοστη συμπεριφορά του, αν τη συνεχίσει. Στη συνέχεια, επαναλάβετε αυτό που του ζητήσατε να κάνει ώστε να καταλάβει ότι το εννοείτε πραγματικά. Αν συνεχίσει να φέρετε ανάρμοστα πηγαίνετέ το τιμωρία. Στην αρχή μπορεί να μη δείτε άμεσα αποτελέσματα, αλλά αν ακολουθήσετε μια συστηματική τακτική το μικρό σας θα μάθει να σταματά με την πρώτη προειδοποίηση γιατί αλλιώς ξέρει ότι θα έχει συνέπειες.

Πηγή: happymom.gr