Σχεδόν το 75% όλων των ενήλικων γυναικών θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους την κοινή λοίμωξη στην ευαίσθητη περιοχή – που δεν είναι άλλη από την ουρολοίμωξη – σύμφωνα με τα κέντρα υγείας.

H ουρολοίμωξη όμως φαίνεται πώς είναι μια συχνή μικροβιακή λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα σε βρέφη και στα μικρά παιδιά.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Lois P.  «Η ουρολοίμωξη είναι κοινή σε όλα τα κορίτσια, τα αγόρια ακόμα και στα μωρά. Μερικές φορές προκαλείται από την υπερβολική χρήση του σαπουνιού, αφρόλουτρου ή εξαιτίας των συνθετικών εσώρουχων, της τριβής, του καυτού νερού και της λεπτής ισορροπίας των βακτηρίων που κρατούν κανονικό τον κόλπο αλλά μόλις αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, προκαλείται η ουρολοίμωξη.»

Οι μητέρες συχνά αναφέρουν ότι τα κορίτσια παθαίνουν ουρολοίμωξη στο σχολείο από τις κοινές τουαλέτες ή επειδή δεν σκουπίζονται σωστά μετά την χρήση της τουαλέτας. Όταν πάντως η ουρολοίμωξη «χτυπά» είναι αδύνατον να την αγνοήσετε και τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά στα παιδιά. Καμιά φορά η φαγούρα και ο κνησμός είναι ιδιαίτερα ισχυρά  ενώ στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και η αιματοουρία – αν και σπάνια.

Για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, είναι λογικό να θέλετε να εντοπίσετε την ουρολοίμωξη στην αρχή της. Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε συνοψίσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή

Ένα από τα πρώτα σημάδια που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι η φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή. «Έχω δύο μικρά κορίτσια, ηλικίας 6 και 9, που παρουσιάζουν συχνά ερυθρότητα και φαγούρα γύρω από τα χείλη», λέει η μαμά Μαριάννα σημειώνοντας  ότι η ουρολοίμωξη τείνει να φουντώνει το καλοκαίρι, όταν τα κορίτσια φορούν στενά παντελόνια και ιδρώνουν περισσότερο.

Η Σάρα, μητέρα ενός 4χρονου κοριτσιού συμφωνεί ότι «τα πρώτα σημάδια της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν κνησμό και κάψιμο στο κόλπο και γύρω από το αιδοίο. Ένα άλλο σημάδι της ουρολοίμωξης είναι η ξηρότητα στην ίδια περιοχή.» 

Άλλα συμπτώματα;

Στα βρέφη μόνο σύμπτωμα μπορεί να είναι ο πυρετός, μια γενική κακοδιαθεσία, άρνηση να φάνε, στασιμότητα βάρους, εμετοί, διάρροιες, υπνηλία ή έντονη ανησυχία,   παρατεταμένος ίκτερος του νεογνού.  Στα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει πυρετός ή δέκατα, τσούξιμο στην ούρηση, αίμα στα ούρα, συχνουρία,  κοιλόπονος, πόνος στη μέση, ακράτεια ούρων ειδικά το βράδυ.

Υπάρχουν άλλα μέτρα πρόληψης των ουρολοιμώξεων στα παιδιά;

Φροντίστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας ώστε να ακολουθούν τα παρακάτω:

  • Ενθαρρύνετε την λήψη αρκετών υγρών στα παιδιά.
  • Αντιμετωπίστε έγκαιρα και επαρκώς τη δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης.
  • Εκπαιδεύστε το παιδί να μην καθυστερεί την ούρηση, να μην κρατάει τα ούρα του για πολλή ώρα και να αδειάζει την κύστη του όσο γίνεται καλύτερα.
  • Ενθαρρύνετε το σκούπισμα από τα γεννητικά όργανα προς τον πρωκτό και όχι το ανάποδο.

Όλο το περιεχόμενο είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Πάντα επιδιώξτε την άμεση συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που μπορεί να έχετε σχετικά με τη δική σας υγεία ή την υγεία των άλλων.

Πηγή: popsugar.com