Πώς θα μάθετε στο παιδί να λέει την αλήθεια

Πώς θα μάθετε στο παιδί να λέει την αλήθεια

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, παρά οι κατάλληλες παρεμβάσεις από μέρους σας κατά τη διάρκεια της ανατροφής που θα μάθουν στο παιδί να λέει την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος. Μάθετε περισσότερα:

  • Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί προσπαθεί να αποκρύψει κάτι που δεν το συμφέρει ή παραποιεί την πραγματικότητα, φοβούμενο μην το μαλώσετε, πρέπει να κάνετε μια κουβέντα για να καταλάβει πόσο ανώφελη είναι αυτή η λογική. Από τη μια δεν είναι απαραίτητο ότι θα το μαλώσετε και από την άλλη το σημαντικό είναι να αναγνωρίζει τα λάθη του και να προσπαθεί να μην τα επαναλάβει στο μέλλον και όχι να τα κρύψει κάτω από το χαλάκι. 
  • Για να μπορέσει κάποια στιγμή να λέει κατά κύριο λόγο την αλήθεια, θα πρέπει να έχετε δομήσει μαζί του μια υγιή σχέση, όπου δε σας βλέπει ως εν δυνάμει τιμωρούς και σας φοβάται, αλλά ότι στέκεστε στο πλευρό του και νοιάζεστε για το καλό του.
  • Από εκεί και πέρα, αν το βλέπετε να αποφεύγει την αλήθεια, αναρωτηθείτε μήπως το έχετε παρακάνει με τις τιμωρίες. Μήπως δηλαδή εκείνες τις φορές που κάνει την υπέρβαση και αναφέρει ειλικρινά κάτι που έχει συμβεί, εσείς το τιμωρείτε δήθεν για παραδειγματισμό. Και λέμε δήθεν επειδή το παιδί απλά νιώθει άσχημα και τελικά δεν παραδειγματίζεται.

  • Επίσης, ενδέχεται να έχει καταλάβει μέσα από τις δικές σας αντιλήψεις ότι η αλήθεια μόνο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιον, άρα ατύπως την έχετε «δαιμονοποιήσει» στο μυαλό του. 
  • Μην τάζετε στο παιδί δώρα και γλυκίσματα, για να το δελεάσετε να πει την αλήθεια. Το ζητούμενο είναι να το κάνει επειδή το νιώθει, άρα αυτό σημαίνει ότι έχει εσωτερικό και όχι εξωτερικό κίνητρο. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα γίνει εφικτό με την πάροδο των χρόνων κι όχι εύκολα.
  • Τέλος, όπως σε όλα τα θέματα ανατροφής άλλωστε, πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα μέσα από τη δική σας συμπεριφορά. Αν το παιδί καταλάβει ότι αποφεύγετε κάτι τέτοιο είτε απέναντί του, είτε στις διαπροσωπικές σας σχέσεις με άλλους ενηλίκους, δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα γίνει ο πιο φιλαλήθης άνθρωπος στον κόσμο...

 

Πηγή: mother.gr

Scroll To Top